Fischer: Jsem připravený kandidovat na prezidenta. Jako nestraník

01.12.2011 5:47

Bývalý premiér Jan Fischer je podle svých slov připraven kandidovat na prezidenta. Podporuje jednoznačně přímou volbu a uznává, že aby si hlavu státu mohli volit sami občané, bude třeba mnoha kompromisů.

Fischer: Jsem připravený kandidovat na prezidenta. Jako nestraník
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Fischer

„Jsem připraven kandidovat na prezidentskou funkci a přistupuji k tomu odpovědně  a s veškerou vážností. Z veřejného a politického života jsem nikdy neodešel, do stranické politiky ale vstupovat nebudu," uvedl bývalý premiér Jan Fischer pro ParlamentníListy.cz.

Fischer je tak připraven kandidovat na prezidenta, ale pouze jako nestraník. Ideální možností je podle něj přímá volba, ovšem každá strana zřejmě bude muset ustoupit z některých svých požadavků.

„Podporuji úsilí senátorů, poslanců a zástupců politických stran o přímou volbu prezidenta republiky. Výběr nové hlavy státu občany je jednoznačně lepší variantou a bude k němu nutné dospět za cenu kompromisu a ústupku na všech stranách," dodal dále pro ParlamentníListy.cz Fischer.

SLEDUJEME téma PŘÍMÁ VOLBA

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes avizoval, že požaduje projednání přímé volby. K té se oficiálně hlásí i všechny vládní strany, k prosazení takové změny ale budou potřeba také hlasy opozice. Proto je pravda, že bude muset dojít ke kompromisům.

Dosud jediným oficiálním stranickým kandidátem na prezidenta je předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. V ODS se hovoří o bývalém předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi. Sociální demokraté by rádi přemluvili předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. V přímé volbě přinejmenším nevyloučil možnost kandidovat další bývalý premiér a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman. Mezi kandidáty bývají zmiňováni také ekonom a neúspěšný kandidát na prezidenta z roku 2008 Jan Švejnar nebo šéfka Suverenity Jana Bobošíková, která před třemi lety přijala nominaci KSČM.

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…