Fischer: Proč byste mě měli zvolit prezidentem? Osvědčil jsem se

09.11.2012 8:06

Deník MF Dnes se zeptal kandidátů na post příštího prezidenta republiky, proč by právě jim měli lidé dát ve volbě svůj hlas. Miloš Zeman (SPOZ) vyzdvihuje svůj zajímavý životní příběh, Jiří Dienstbier (ČSSD) slibuje správné čtení zpráv BIS, Tomio Okamura je přesvědčen, že dokáže pojmenovat zločiny, a prozatímní favorit Jan Fischer tvrdí, že je tím pravým, protože se osvědčil v různých funkcích.

Fischer: Proč byste mě měli zvolit prezidentem? Osvědčil jsem se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer nastartoval petiční kampaň na podporu své prezidentské kandidatury

"Kandiduju na prezidenta proto, aby si lidé mohli vybrat z více možností, které se jim nabízejí. Domnívám se totiž, že rozhodující pro jejich výběr nebudou sliby, ale životní příběh vypovídající o minulosti kandidáta. A tento životní příběh vám nyní nabízím," odpovídá na dotaz Miloš Zeman.

Dienstbier chce uzdravit systém

Kandidát sociální demokracie Jiří Dienstbier zdůvodňuje svoje rozhodnutí kandidovat tím, že je člověk schopný napravit současný systém, kdy stát selhává, korupce kvete a zhoršují se životní podmínky občanů. "Mým dlouhodobým tématem je zápas s korupcí a klientelismem. Výroční zprávy BIS o prorůstání organizovaného zločinu do státních struktur bych v roli prezidenta neignoroval a nezakládal do šuplíku. Usiluji o rovný přístup ke kvalitním veřejným službám, zejména ve zdravotnictví a školství, a o rovné postavení lidí před zákonem," vyjmenovává Dienstbier své priority.

Okamura sází na srdce a rozum

Podnikatel Tomio Okamura se staví do role jediného kandidáta, který přichází s vizemi konkrétních změn. "Jako jediný jsem své vize, návrhy, řešení představil veřejnosti ve dvou knihách, ve stovkách komentářů, analýz, blogů, na veřejných vystoupeních a přednáškách," popisuje svoje plus Okamura.

"Čest a morálka nejsou pro mne hesla. Je to životní program hluboce vkořeněný v rodinné tradici. Znamená to, že tomu, co říkám, lze věřit. Nenapovídá mi to reklamní agentura, ale mé srdce a rozum," dodává známý podnikatel a dušuje se, že coby prezident nebude loutka, ale osobnost odpovědná jen občanům.

Fischer: Osvědčil jsem se

Dosavadní favorit prezidentské volby Jan Fischer vidí své přednosti v tom, že je nestranický a nezávislý a není napojen na politicko-byznysovou strukturu. Druhým důvodem, proč by se lidé měli rozhodnout odevzdat svůj hlas právě jemu, je, že má zkušenosti s řízením vlády a Evropské rady i řešením ekonomických problémů ve vedení mezinárodních institucí.

"Mými prioritami jsou kvalitní reprezentace země, silná ekonomika, garance práva, občanských svobod, slušnosti a profesionality v politice. V tomto smyslu bych využíval jak přímé prezidentské pravomoci, tak neformální vliv, který hlava státu má, zejména pokud si ji občané zvolí v přímé volbě," říká Fischer.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: adr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …