Fischer a Zeman mají stejné šance, hlásí průzkum

22.12.2012 18:03

Podle průzkumu agentury Median mají Miloš Zeman a Jan Fischer stejnou šanci vyhrát první kolo. Na dalších místech by skončili Karel Schwarzenberg a Jiří Dienstbier.

Fischer a Zeman mají stejné šance, hlásí průzkum
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezidentský kandidát Jan Fischer během setkání s občany

Šance bývalých premiérů Jana Fischera a Miloše Zemana na vítězství v prvním kole prezidentské volby se vyrovnaly. Podle agentury Median se na tom podepsala stále rostoucí podpora Zemana a naopak klesající u Fischera.

Z průzkumu, který agentura provedla v době od 17. listopadu do 16. prosince, plyne, že by Zemana volilo 26,5 procenta lidí a Fischera 26 procent.

S výrazným odstupem za Fischerem a Zemanem by skončili ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier. Podle volebního modelu Medianu by Schwarzenberga rádo vidělo v čele státu 9,5 procenta občanů a Dienstbiera osm procent.

Kandidáta ODS a místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku by volilo 5,5 procenta lidí, hudebník a pedagog Vladimír Franz by dostal pět procent hlasů. Ženské kandidátky Jana Bobošíková, Zuzana Roithová a Táňa Fischerová by měly shodně kolem tří procent hlasů.

Respondenti mohli v průzkumu ještě vybírat i ekonoma Vladimíra Dlouhého a senátora Tomia Okamuru, o jejichž zařazení mezi prezidentské kandidáty v době dotazování rozhodovalo ministerstvo vnitra a Nejvyšší správní soud. Oba byli nakonec z volby vyřazeni, v průzkumu však získali dohromady deset procent hlasů. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …