Flegrova pekelná předpověď pro nový rok: Zemře až 1 % Čechů

31.12.2020 19:25

Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr přinesl na svém facebookovém profilu novou předpověď. Budoucnost předpovídá dle odhadu z dostupných dat. Zároveň neopomněl zkonstatovat, že situace je dnes podstatně horší, než byla v říjnu.

Flegrova pekelná předpověď pro nový rok: Zemře až 1 % Čechů
Foto: archiv J.Flegr
Popisek: profesor Jaroslav Flegr

Anketa

Co byste popřáli Janu Hrušínskému do nového roku?

hlasovalo: 16219 lidí
Flegr úvodem svého „proroctví“ zkonstatoval, že jsou vyšší počty nakažených – a to i přes to, že čtyři dny trvá lockdown a děti už druhým týdnem nechodí do školy. „To naznačuje, že opatření, která zabrala na podzim, už v zimních podmínkách nižších teplot, nižší vlhkosti vzduchu a nižší odolnosti obyvatelstva, nefungují. Až se navíc rozšíří infekčnější mutanty, není jisté, že zaberou alespoň ta o dost přísnější opatření, co byla nasazena na podzim v Izraeli. Podzimní vlna nás oficiálně stála 12 tisíc mrtvých,“ připomněl Flegr. 

„Z počtu lidí, kteří umírali navíc oproti minulým rokům, je však zřejmé, že to bylo nejméně 17 tisíc mrtvých, přičemž tento účet zatím není konečný – lidé nakažení v říjnu ještě stále umírají, i když díky novému účetnickému triku se mezi oběti covidu oficiálně nezapočítávají (nejsou již podle PCR covid pozitivní),“ dodal.

Varoval i před tím, že nastupující vlna bude horší. „I kdyby nezkolabovalo zdravotnictví, vyžádá si alespoň o třetinu více obětí, tedy dalších 30 tisíc. Pravděpodobnost, že dojde ke kolapsu zdravotnictví, přitom odhaduji na 80 %. V takovém případě se počet obětí zimní vlny klidně ještě zdvojnásobí. Lidé však budou samozřejmě umírat i po odeznění zimní vlny, a to i když se nám podaří nějakým zázrakem proočkovat ohrožené skupiny v domovech seniorů.

Ochrana seniorů mimo tyto domovy a osob z jinak ohrožených skupin – kardiaci, obézní, cukrovkáři, osoby s plicním onemocněním, poruchami imunity, s rakovinou a podobně – je při zvolené očkovací strategii ‚proč budovat očkovací zázemí, stejně máme málo vakcín, proč se snažit obstarat více vakcín, stejně je nedokážeme aplikovat a navíc ušetříme‘ – je spíše z říše snů. Konečný účet se tedy do léta může vyšplhat ke 100 tisícům mrtvých,“ uvedl Flegr.

„V důsledku chyb či, jak je čím dál více zřejmé, cynického (a chybného) kalkulu některých členů vlády (nebudeme dělat nepopulární opatření, a ještě se zbavíme ekonomicky neproduktivních osob a nemocných, ušetříme), tedy do léta zemře možná až každý stý obyvatel Česka. Je velmi pravděpodobné, že budeme i po této stránce v celosvětovém měřítku – ‚best in covid‘, a to navzdory tomu, že jsme se díky kvalitám zdravotnictví a naddimenzovanosti kapacit nemocnic měli ocitnout na přesně opačném konci žebříčku. Devadesát procent mrtvých budou mít na svědomí vláda a orgány (a konkrétní osoby) spadající pod ministerstvo zdravotnictví," podotkl Flegr.

Obává se také toho, že ekonomické dopady lednového a únorového (částečně spontánního) lockdownou budou hrozivé. Ještě horší však dle jeho názoru nejspíš budou dlouhodobé dopady zhoršeného zdravotního stavu velké části české populace. „Trvalé zdravotní následky se projeví v nějaké míře možná až u třetiny osob, které covid prodělaly a prodělají, a to i u řady z těch, co ho prodělají bezpříznakově. Na desítky let se v důsledku toho zvýší nemocnost české populace a sníží se i průměrná doba dožití (přinejmenším v porovnání se zbytkem světa, kde bude díky pokroku vědy a medicíny doba dožití stoupat). Zároveň budou výdaje na zdravotnictví po mnoho let nemilosrdně škrtit náš zadlužený rozpočet,“ sdělil Flegr. 

„Světlo na konci tunelu? Evropská unie nás nakonec ve vlastním zájmu donutí (nejspíš prostřednictvím účelově vázaných dotací) změnit náš laxní a alibistický přístup k vakcinaci a politikou cukru a biče nás dokope ke kolektivní imunitě. Podle mne to bude do konce roku 2021. Ve většině okolních zemí zvládnutí epidemie a zejména změny, které epidemie ve společnosti přinese, obrovským způsobem nakopnou ekonomiku a vyvolají masivní ekonomický růst (v Evropě asi ne hned v roce 2021). Ve státech jihovýchodní Asie, které díky strategii ‚šíření viru zastavíme a své ohrožené ochráníme, ať to stojí, co to stojí', epidemii zvládly s přehledem, nastoupí růst ještě rychleji. To zprostředkovaně pomůže i našemu hospodářství,“ poznamenal.

Dle jeho slov je také zajímavou otázkou, jaké přijdou změny politické. „Je možné, že v mnoha zemích nastane určitý přesun těžiště od obrany zájmů jednotlivce k obraně zájmů společnosti. V řadě zemí možná lidem dojde, že o budoucnosti země (o zadlužování státního rozpočtu i zadlužování lidstva drancováním planety) by neměli přímo či zprostředkovaně rozhodovat lidé, jejichž osobní výhled se počítá v jednotkách či maximálně nižších desítkách let, ale spíše lidé, kteří onu budoucnost budou následně žít. Očekával bych, že dojde k posunu volebního práva směrem k mnohem mladším ročníkům,“ zmínil Flegr se slovy, že z epidemie si kromě obřího státního dluhu a dluhu na zdraví obyvatelstva nakonec odneseme jedno velmi cenné poučení.

„V pokojných dobách nejsou morální kvality vůdců národa až tak důležité a stát může po určitou dobu řídit i osoba velmi pochybných morálních kvalit. V době krize však morální kvalita lidí v řídících funkcích rozhoduje přímo či zprostředkovaně o životě a smrti statisíců lidí,“ řekl.

Výše uvedené závěry nejsou dle jeho slov stanoviskem institucí, ve kterých formálně či neformálně působí. Jsou výlučně jeho osobní, a ještě k tomu s nimi hluboce nesouhlasí.

„Milosrdná přírodo, prosím, dej, abych se mýlil,“ uzavřel Flegr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…