Forbes: 57 procent Ukrajinců chce do EU, 47 procent chce do NATO

21.05.2015 9:02

Analytik z Lauderova Institutu Mark Adomanis specializující se na ruskou ekonomiku komentuje výsledky průzkumu veřejného mínění, který proběhl na Ukrajině. Oslovení respondenti vyjadřovali své postoje k politice, korupci, NATO, Evropské unii či Rusku.

Forbes: 57 procent Ukrajinců chce do EU, 47 procent chce do NATO
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Socha spisovatele Isaaka Babela, autora Rudé jízdy i Oděských povídek

Průzkumu Mezinárodního republikánského institutu (IRI) se zúčastnilo 17 000 obyvatel z 22 ukrajinských měst nacházejících se pod kontrolou kyjevské vlády. Své názory tak prezentovali lidé ze všech regionů Ukrajiny kromě Luhansku, Doněcku a Krymu. Mark Adomanis píše, že není tak naivní, aby si myslel, že konflikt na Ukrajině může či bude bezpodmínečně a navždy vyřešen. Přesto má průzkum realizovaný IRI značnou vypovídací hodnotu, protože se díky němu dozvídáme, jak lidé z různých stran vnímají současnou realitu.

Co tedy z provedeného průzkumu vyplývá? Plných 57 % Ukrajinců by si přálo, aby jejich země vstoupila do Evropské unie, zatímco varianta vstupu do celní unie s Ruskem má podporu jen u 13 % z nich. Členství v NATO by potom řeklo své „ano“ 47 % oslovených respondentů a 29 % by naopak projevilo svůj nesouhlas. Průzkum ukázal mimo jiné značné regionální rozdíly. Například v Oděse by proti vstupu do NATO hlasovalo 51 % lidí, ve Lvově pak pouhá 4 %. V otázce týkající se členství v Evropské unii byly rozdíly mezi jednotlivými regiony ještě větší. V Oděse, Charkově či Mykolajivu se k této otázce vyjádřila kladně jedna třetina lidí, ale v Ternopilu plných 92 %.

Jak sdělil Stephen Nix z IRI, průzkum ukázal jen malé názorové rozdíly mezi postoji rusky a ukrajinsky mluvících obyvatel oněch 22 měst. To může znít vzhledem k hysterickému varování Moskvy o fašistické juntě a vážných politických neshodách souvisejících s ukrajinskými jazykovými zákony poněkud překvapivě. V podstatě to ale koresponduje i s dalšími průzkumy, včetně těch, které se realizovaly na Krymu či v Donbasu. Není jasné, jestli se odlišné postoje Ukrajinců odvíjí od jejich používaného jazyka. V současné době se zdá, že tomu tak není.

Na druhou stranu jsou rozdíly mezi jednotlivými regiony jasně patrné a ke zjištění těchto odlišných postojů ani nejsou třeba žádné speciální průzkumy. Vzhledem k jejich velikosti v blízké budoucnosti rozhodně nezmizí. Adomanis upozorňuje, že do realizovaného průzkumu se nezahrnuly oblasti s největším zastoupením prorusky orientovaného obyvatelstva, protože ty jsou nyní pod kontrolou Ruska. Stejně tak by se prý dalo podotknout, že respondenti pocházející z městských aglomerací budou vždy více pro Západ.

Ale i přes tyto výhrady se zdá být skutečností, že se ukrajinské veřejné mínění pohybuje západních směrem. Je tedy Ukrajina stále rozdělena? Ano, ale rozhodně méně než bývala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…