Francie: Vymyslí si nebezpečí. A začnou vás sledovat přes telefon. Covid všechno zkazil

12.06.2023 20:30

MONITORING Ve Francii Senát schválil ustanovení návrhu zákona o justici. Umožní dálkovou aktivaci kamer a mikrofonů v telefonech při vyšetřování trestných činů s trestem odnětí svobody přes deset let nebo trestného činu terorismu. Francouzská historička Muriel Blaive na Twitteru připomněla, že takové sledovací praktiky v době před covidem neměly obdoby. Upozornila na nebezpečí monitoringu osob jiného názoru pod záminkou „terorismu“ a nadnesla otázku, jak daleko mělo od „terorismu“ nedodržování lockdownu.

Francie: Vymyslí si nebezpečí. A začnou vás sledovat přes telefon. Covid všechno zkazil
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Eiffelova věž

Francouzský senát schválil ustanovení návrhu zákona o justici předložené ministrem spravedlnosti Érikem Dupond-Morettim, které umožňuje dálkovou aktivaci kamer nebo mikrofonů v mobilních telefonech při některých vyšetřováních. Ustanovení, jež zavádí řadu změn v trestním řízení, bylo schváleno ve středu večer navzdory odporu levice.

Tato změna povoluje aktivaci počítačů a jiných přípojných zařízeních bez vědomí dotyčných osob pro účel geolokace při určitých trestních činech a aktivaci mikrofonů a kamer pro pořizování zvukových a obrazových záznamů při terorismu a organizovaném zločinu.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29717 lidí
Schválení tohoto ustanovení vyvolalo obavy mezi levicí i právníky, podle nichž by to mohlo představovat potenciální hrozbu pro soukromí. Podle ekologa Guye Benarroche to „otevírá dveře k rozsáhlému sledování“. Ministr Dupond-Morretti na to prohlásil, že tyto praktiky už se používají, vyžadují však instalaci mikrofonů a kamer, a přinášejí tím pro vyšetřovatele značná rizika.

Senát přijal pozměňovací návrh na doporučení senátora Bruna Retailleaua, který omezuje použití geolokace na trestné činy s trestem odnětí svobody na nejméně deset let. Původní znění určovalo použití geolokace na trestné činy s trestem odnětí svobody s pětiletým trestem.

Francouzská historička Muriel Blaive na schválení tohoto ustanovení reagovala na Twitteru. Připomněla dobu pandemie koronaviru, která podle jejího názoru normalizovala sledovací praktiky státu. Aktivace kamer a mikrofonů na dálku je možná při terorismu, Blaive proto nadnáší otázku, jak daleko od terorismu bylo v době covidu například nedodržování lockdownu. „Covid normalizoval sledovací praktiky, které ještě před třemi lety byly nemyslitelné. Nový francouzský zákon legalizuje dálkovou aktivaci kamer a mikrofonů našich telefonů policií ‚pro případ terorismu‘. Jak daleko od terorismu ale mělo nedodržování lockdownu?“

Francouzská vláda podle Blaive vytvořila „výjimečný stav“, udělila si v něm výjimečné pravomoci a tyto pravomoci si dále rozšiřuje, i když výjimečný stav je dávno pryč. „Obyvatelstvo zůstává zcela pasivní, zvyklé na tyto nové praktiky,“ napsala.

Pandemie tak podle Blaive otevřela dveře nové etapě, v níž je možné legálně monitorovat pohyb osob a jejich názory s odůvodněním, že nesouhlas s takovými opatřeními představuje terorismu. „Představte si situaci, kdy by vlády rozhodly o opatření lockdownu v případě klimatické krize. Nyní bude policie moci legálně špehovat náš pohyb a naše názory pod záminkou, že nesouhlas značí novou formu terorismu. To je nesmírně nebezpečné,“ vysvětlila Blaive.

Nastínila také hypotetický scénář, v němž by moc ve vládách států převzala extrémní pravice. Zdůraznila, že použití těchto sledovacích nástrojů by jim mohlo sloužit k likvidaci politických oponentů. Otázkou podle Blaive také zůstává, jak dlouho potrvá, než bude za terorismus považována třeba i obhajoba práv bezdomovců, migrantů, etnických menšin, vyznavačů jiných náboženství nebo sdružení bojujících proti rasismu. Doplnila také, že ve Francii je již teď protizákonné poskytnout uprchlíkům procházejících zemí do Velké Británie či do jiných zemí jídlo, vodu nebo přístřeší.

Covid tak podle historičky zásadně ovlivnil intelektuály a kriticky smýšlející levici. „Levice byla tradičně jedinou silou, která se v západních demokratických zemích stavěla proti zneužívání policejní moci pravicí. Tato poslední hráz se díky covidu protrhla,“ napsala a dodala, že než se levice probudí, bude už pozdě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…