Francie povolala 45 tisíc policistů. Doprava stojí, v ulicích jsou obrněná vozidla

30.06.2023 22:07

Francie se připravuje na další noc násilných nepokojů, které spustila smrt mladíka alžírského a marockého původu, zastřeleného policistou poté, co za volantem nereagoval policejní výzvy. Násilí doprovázenému požáry, napadáním policistů a rabováním má tuto noc pomoci zabránit až 45 tisíc policistů. Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin kvůli vyhroceným nepokojům nevyloučil možné vyhlášení výjimečného stavu. V zemi se zastavila městská doprava a nasazena byla obrněná vozidla.

Francie povolala 45 tisíc policistů. Doprava stojí, v ulicích jsou obrněná vozidla
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protesty ve Francii

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26114 lidí
Francie se již čtvrtým dnem potýká s násilnými nepokoji, které spustila smrt sedmnáctiletý mladíka Nahela M. alžírského a marockého původu. Toho v úterý ráno zastřelil policista při řízení vozu poté, co odmítl uposlechnout výzvy hlídky a snažil se policistům ujet.

Násilnosti, které posléze nastaly, jsou provázeny rabováním obchodů, krádežemi, zapalováním cizího majetku a odpalování pyrotechniky. Na předměstích Paříže stříleli účastníci nepokojů pyrotechnikou také na policisty.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Darmanin v hlavním večerním zpravodajství televize TF1 uvedl, že bude dnes v noci pro udržení pořádku v ulicích povoláno až 45 tisíc policistů a četníků, což je o dalších 5 tisíc více, nežli noci předchozí.

Nevyloučil ani to, že bude třeba v zemi zmítané nepokoji vyhlásit výjimečný stav. „Jednoduše řečeno, nevylučujeme žádnou hypotézu a uvidíme po dnešním večeru, co zvolí prezident republiky,“ řekl pro TF1.

Upozornil také na styl, jakým útočníci páchají násilí, jmenoval případ útoku na marseillské policisty, které násilníci rozpoznali, když byli mimo službu a zaútočili na ně. Dle Darmanina napadení policisté utrpěli taková brutální zranění, že bojují o život. „Byli poznáni mimo službu a zbiti na zemi jako psi, jiné slovo pro to neexistuje,“ řekl.

Poukázal, že násilí často páchají mladiství a průměrný věk více než 900 lidí, kteří byli v noci na dnešek zatčeni, je 17 let. Některým násilníkům prý bylo jen 13 let.

Uvedl, že dnes požádal prefekty v celé zemi, aby od 21 hodiny zastavili veřejnou autobusovou a tramvajovou dopravu a zmínil též potřebu nasadit obrněná vozidla.

„Příští hodiny budou rozhodující a já vím, že se mohu spolehnout na vaše bezchybné úsilí,“ napsal ministr vnitra Gerald Darmanin podle agentury Reuters hasičům a policistům, kteří se snaží potlačit nepokoje, jež propukaly po setmění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…