Francouzi ve varu! EU chtěla zakázat krabičky na sýr

15.11.2023 23:01

Francouzští výrobci sýrů se bouří proti navrhovanému zákonu Evropské unie o recyklaci, který by mohl vést k „ohrožení gastronomických pokladů Francie“. Poslanci centristické parlamentní skupiny Renew Europe proto předložili pozměňovací návrh zákona, který by camembertu a dalším sýrům udělil výjimku a sýry by se tak svých dřevěných obalů nemusely zbavovat.

Francouzi ve varu! EU chtěla zakázat krabičky na sýr
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Evropská komise minulý rok předložila návrh zákona, jenž má za cíl snížit množství odpadu, a to zejména stanovením cílů pro recyklaci všech obalů od roku 2030. Už tehdy výrobci obalů proti tomuto zákonu silně vystupovali a požadovali jeho úpravu.

Nyní poslanci Evropského parlamentu předložili na žádost francouzských poslanců pozměňovací návrh k tomuto zákonu, který by měl před působností zákona EU ochránit kulaté dřevěné obaly sýru camembert.

„Dřevěné krabice používané k balení sýrů, jako je camembert, nemají vyhrazený recyklační okruh, protože vytvoření logistického řetězce by bylo příliš nákladné,“ uvedla Stephanie Yon-Courtinová, poslankyně Evropského parlamentu a členka centristické parlamentní skupiny Renew Europe.

Pozměňovací návrh se krom sýru camembert týká také francouzského sýra Mont d’Or a dřevěných košíků, ve kterých se na trzích prodávají lesní plody či ústřice. Výjimka by se mohla vztahovat i na voskové obaly sýrů Mini Babybel, které vyrábí francouzská společnost Groupe Bel.

Členové skupiny Renew Europe se zasazují pro uvedení komplexnějších informací před uložením konkrétních recyklačních opatření. „Než začneme požadovat recyklaci dřevěných krabic, je třeba udělat mnoho práce s plastovými obaly,“ sdělil poslanec Renew Europe Jeremy Decerle.

Francouzská státní tajemnice pro evropské záležitosti Laurence Booneová k diskusi doplnila, že recyklace dřevěných obalů u camembertu by mohla vyvolat odpor venkovských voličů a ta opatření by mohla být těmito voliči vnímána jako obtěžování výrobců camembertu a následně by mohla být zneužita jako negativní narativ před nadcházejícími volbami. Volby do Evropského parlamentu se mají konat v červnu 2024. „Pokud chcete před volbami karikovat Evropu, začněte tím, že naštvete výrobce camembertu a jejich dřevěné obaly... to každého posadí na zadek,“ sdělila sarkasticky novinářům s tím, že není třeba otravovat výrobce camembertu.

Server Politico informoval o obvinění Evropské komise francouzskými médii z ohrožení „gastronomických pokladů“. Některé sýry by kvůli onomu zákonu mohly ztratit pečeť zeměpisného označení a ten zákon by mohl ovlivnit až dva tisíce pracovních míst.

Dle výrobců obalů navíc ty dřevěné krabice na camembert produkují méně odpadu než plast a jsou biologicky rozložitelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 16.11.2023 7:56:45
Co bude další zákaz, že zrající sýr nesmí smrdět protože to někomu vadí?!! Tahle grupa by se měla jmenovat Zákazová unie, vše co máte lidé rádi a vše co funguje tak my vám zakážeme a zrušíme!! Je opravdu neskutečné ,že ouřadové zničili i tu Evropskou unii! Ta jejich byrokracie se táhne Evropou jako mor!!

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…