Francouzské volby: Macron si může mnout ruce, Le Penová klesá

14.02.2022 20:55

Kandidátka na francouzskou prezidentku Marine Le Penová v posledních měsících po ohlášení kandidatury nových pravicových kandidátů stále více zaostává za vedoucí pozicí současné hlavy Francie Emmanuela Macrona. Novou ránu její kandidatuře navíc zasadil jediný senátor její strany, když místo ní v nadcházejících volbách podpořil jejího soupeře, bývalého novináře Erika Zemmoura.

Francouzské volby: Macron si může mnout ruce, Le Penová klesá
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí
Průzkumy veřejného mínění v současné době ukazují, že by se i přes ztrátu vedoucí pozice měla Le Penová dostat do druhého kola voleb proti prezidentovi Emmanuelu Macronovi, avšak na její pozici pozvolna v některých průzkumech dotahuje i Valerie Pecresseová.

Podle serveru Politico má nyní současný prezident v příštích volbách podporu až čtvrtiny Francouzů, Le Penová by pak při současném konání prvního kola obdržela 17 % hlasů, Pecresseová 15 % a Zemmour 14 %.

Server pak odhaduje, že by tak v druhém kole v případě postupu Macrona s Le Penovou současný prezident získal podporu nadpoloviční většiny voličů, a stal by se tak prezidentem na další volební období. Le Penová by podle průzkumu prohrála se 44 % hlasů, což je mnohem více než v roce 2017, kdy měla Le Penová v souboji s Macronem pouze 33,9 % hlasů.

Ještě před červnovými francouzskými regionálními volbami v loňském roce přitom Le Penová nad Macronem vedla či byly jejich pozice téměř vyrovnané, změna však nastala s příchodem Erika Zemmoura, jenž Le Penové sebral podstatnou část hlasů.

Právě Zemmour Le Penové přebírá i hlasy její vlastní strany. Nejnověji se jedním z přeběhlíků stal i senátor Stephane Ravier, který Le Penovou vyměnil za Zemmoura. „Od nynějška v prezidentské kampani podporuji Erika Zemmoura, protože jsem přesvědčen, že je skutečným sjednotitelem,“ řekl Ravier v rádiu Europe 1 podle agentury Reuters.

Le Penová se v posledních letech snažila oslovit větší okruh voličů, přesto nyní zaostává i v době, kdy se prezident Macron příliš oblibě u Francouzů netěší a odmítá ho až 59 % z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …