Francouzský pudlík, neposedné dítě, Trumpova hračka... Emmanuel Macron se nad tímto článkem asi moc smát nebude

27.04.2018 7:47

Komentátor bruselského serveru Politico Nicholas Vinocur se nepokrytě vysmívá francouzskému prezidentu Emmanuelu Macronovi po jeho setkání s Donaldem Trumpem. Působil prý jako „francouzský pudlík“.

Francouzský pudlík, neposedné dítě, Trumpova hračka... Emmanuel Macron se nad tímto článkem asi moc smát nebude
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

„Macron letěl do Washingtonu s cílem potvrdit své postavení nového vůdce svobodného světa. Místo toho ale působil v Trumpově objetí jako francouzský pudlík a vypadalo to, že chytil syndrom Tonyho Blaira, který se kdysi dostal do područí George Bushe,“ konstatuje Vinocur s tím, že se francouzský prezident nevrátil do Francie s ničím hmatatelným. „Ostatně před odjezdem připustil, že Trump jej neuposlechne a stejně jadernou dohodu s Íránem vypoví.“

V některých situacích se Macronovi ve Washingtonu dle komentátora Politico vyloženě nevedlo. „Trump hovořil o jeho lupách, tahal jej za ruku jako neposedné dítě, nechal se líbat na líce. Když se jej francouzští novináři ptali na Trumpův komentář o jeho lupách, nebyl schopen nic moc říci. Jen poznamenal něco ve smyslu, že takový americký prezident prostě je,“ píše Vinocur s tím, že podle jednoho levicového amerického novináře působil Macron jako Trumpova hračka.

„Jiný novinář zase napsal, že Trump měl nad Macronem očividně navrch a dával to také najevo. Je zajímavé, že na tomto hodnocení se shodli politici napříč stranami. Florin Philippot označil dokonce Macronovu návštěvu Washingtonu za ponižující. Vůdce francouzských konzervativců Laurent Wauquiez zase poznamenal, že Macron očividně nemá na rozhodování amerického prezidenta vůbec žádný vliv,“ píše komentátor serveru Politico.

Autor komentáře tvrdí, že Macron se sice v mnohém odlišuje od Tonyho Blaira, ale jejich vztah k americkým prezidentům je velmi podobný. Vinocur naráží na Blairovu slepou oddanost vůči Bushovi, když se postavil po jeho boku v otázce války v Iráku. Později však vyšlo najevo, že důkazy o jaderných zbraních ve vlastnictví Saddáma Husajna byly zfalšované a Blairova image po tomto odhalení značně utrpěla. Někteří z jeho odpůrců jej dokonce nazývali „válečným zločincem“.

„Na tiskové konferenci dostal Macron otázku, proč se choval k Trumpovi tak přátelsky, když jej přitom tolik kritizoval ve svém vystoupení v americkém Kongresu. Francouzský prezident připustil, že se jejich názor na mnoho témat liší. Zároveň ale uvedl, že nevěří v oblasti diplomacie na absolutní ztráty či absolutní vítězství. Ať je již jeho návštěva Washingtonu hodnocena jakkoli, je zřejmé, že přátelství s Donaldem Trumpem je značně riskantní záležitost,“ uzavírá Vinocur.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…