Fundamentalisté! Ti lidé nic netuší o normálním životě. Marek Benda se rozjel v ČT

30.05.2016 19:13

Poslanec Marek Benda (ODS) v pondělním Interview ČT24 promluvil o protikuřáckém zákoně i o svobodě projevu v Česku. Pokud jde o kouření, zatím poslední návrh protikuřáckého zákona ve sněmovně prý připravovali fundamentalisté, kteří netuší nic o reálném životě. A hnutí ANO prostě chtělo vyvolat střet. Vyjádřil se také ke svobodě slova u nás. Advokátku Kláru Samkovou by prý za výrok o islámu rozhodně nestíhal.

Fundamentalisté! Ti lidé nic netuší o normálním životě. Marek Benda se rozjel v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Koaliční vláda vybouchla při schvalování protikuřáckého zákona. ČSSD, ANO a lidovci se rozštěpili na pozměňovacím návrhu Marka Bendy, který chtěl zřídit kuřárny. „Tenhle zákon psali úplný fundamentalisti, kteří vůbec nic netuší o normálním životě. Buď si představují, že se ten zákon vůbec nebude vymáhat, a pak dobře, nebo tím ztíží život obrovskému množství lidí,“ varoval poslanec.

Je přesvědčen, že hnutí ANO prostě chtělo vyvolat konflikt a jeho návrh byl jen záminkou. Přitom byl dosažen určitý kompromis mezi těmi protikuřáckými fundamentalisty „a ochránci práva moci si alespoň někde zapálit“, ale tento návrh byl potopen. Přitom by podle něj stačila současná úprava, kde je jasno, která restaurace je kuřácká a která nekuřácká.

Vláda připravila nový protikuřácký zákon a Benda si klade otázku, proč koalice nedrží slovo. Původní návrh počítal s platností od 1. ledna 2017, ale nový zákon počítá s 31. prosincem 2016. Já si kladu otázku proč, jestli chtějí někteří kolegové lidem znepříjemnit silvestra, nebo proč?" ptal se Benda.

Tabákové lobby prý bylo úplně jedno, zda a jak se tento zákon schválí. Host prý ví, kteří poslanci lobbují za co, a ti tabákoví se o tento zákon zkrátka nezajímali. Nešlo tady o lobbisty, ale o principiální spor zastánců práva zakouřit si a odpůrců. Benda jasně stojí na straně zastánců, byť by kuřáky poslal do kuřáren bez obsluhy, aby neohrožovali zdraví ostatních.

 Kláru Samkovou bych vůbec nestíhal

Stejně tak Benda hájí svobodu slova. Šibenice přinesené na náměstí na demonstraci se ještě nemusejí stíhat. Pokud by někdo vyhrožoval smrtí konkrétní osobě nebo konkrétní skupině osob, pak by to stálo za žalobu, ale jinak ne. Platí to i u výroku Kláry Samkové, která srovnala islám s nacismem. „Věty Kláry Samkové pronesené na půdě sněmovny, můžeme diskutovat o tom, jestli jsou chytré nebo hloupé, ale já bych ji za to rozhodně nestíhal,“ zdůrazňoval Benda. Pokud nakonec přece jen stíhána bude, tak tím vlastně nechá vybudovat Kláře Samkové slavobránu.

Posteskl si nad tím, že se společnost radikalizuje. Signifikantním případem je vyklízení Kliniky, její opětovné obsazení a znovu. To ukazuje lidem, že se některé věci mohou, může se obsadit budova v majetku státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…