Fyzika. Jak teče plyn. Ruský nátlak. Výklad zmocněnce Bartušky

27.04.2022 15:42 | Ze sítí

Rusko přestalo dodávat plyn do Polska a do Bulharska. K celé věci se v pořadu Impulsy Honzy Benešovského vyjádřil zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Fyzika. Jak teče plyn. Ruský nátlak. Výklad zmocněnce Bartušky
Foto: hns
Popisek: Velvyslanec Česka pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška

Vypnuto, zapnuto, vypnuto. Jak si vysvětlit tento vypínací a zapínací zmatek? „Nátlak. Jedním slovem nátlak. Na Evropskou unii. Rusko je v konfliktu se Západem, nikoliv pouze s Ukrajinou. A součástí toho tlaku je samozřejmě tlak na Západ,“ zmínil Bartuška. 

Jenom nám se podle Bartušky vypnout plyn nedá – bereme jej z Německa. „To je právě půvab té věci. Ten systém plynovodu napříč Evropou je propojený a zákony fyziky a hydrauliky vám dost dobře neumožňují vypnout pouze konkrétní zemi. My jsme bez problémů, ten plyn pro Polsko teče jinudy, primárně plynovodem Jamal, k nám teče pod Baltským mořem, Nord Streamem I, největší podíl, takže se nás to v tuto chvíli netýká, ale samozřejmě, pokud bude další vypínání, což můžeme očekávat, v nějakém okamžiku to může být celá Evropa, tak se nás to týkat bude samozřejmě,“ dodal Bartuška. 

Ekonom Lukáš Kovanda ve svém komentáři parafrázoval ten velice slavný výrok Winstona Churchilla po mnichovské dohodě z roku 1938: Evropská unie měla na vybranou mezi svým vlastním odpojením od ruského plynu a mezi hanbou. Zvolila hanbu a Rusko jí vypne plyn. Je to podle Bartušky trefné? 

„My jsme o tomto hovořili již od počátku ruské invaze na Ukrajinu. Já osobně jsem byl spíš stoupencem to odpojit, ale chápu naprosto politiky, že vědí, jak těžké to může být, pokud Rusko zastaví dodávky plynu. Je to 40 procent evropské spotřeby zemního plynu,“ poznamenal dále Bartuška. 

„Myslím si, že Rusko je stále zoufalejší, protože ta původní trestná operace na Ukrajině měla trvat několik málo dnů, trvá už teď třetí měsíc, konce nevidět. A Ukrajina drží podstatně víc, než si Rusové mysleli. Navíc Evropa je mimořádně zdatná a dodává Ukrajině velké množství zbraní, které Ukrajině pomáhají bojovat,“ zmínil Bartuška.

Ministr práce Marian Jurečka navrhuje, aby Česko kromě využití alternativních dodavatelů, obnovitelných zdrojů a tepelných úspor využilo i potenciál takzvaného biometanu. V praxi to znamená, že by se k výrobě plynu využíval trus chovných krav. Zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška souhlasil, že může jít o jednu z možností. „Budeme hledat mnoho náhrad. Může dojít k nouzovým řešením typu pálení uhlí, také vytváření nových zdrojů energie, ať to budou biometanové stanice nebo tepelná čerpadla. V další míře úspory a podobně.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…