Gang lifroval do Berlína stovky Nigerijců. Úředníci na to upozorňovali, ale nikdo je neposlouchal

30.05.2018 20:45

Po odhalení, že na brémské pobočce ilegálním způsobem úředníci udělovali povolení k pobytu migrantům, přichází další závažné obvinění. Tentokrát se jedná o berlínskou pobočku.

Gang lifroval do Berlína stovky Nigerijců. Úředníci na to upozorňovali, ale nikdo je neposlouchal
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Většina uprchlíků ze Súdánu se představuje jako Mohamed

Před berlínským soudem nyní stojí členové šestičlenného gangu, kteří svoji ilegální činností umožnili získat pobyt v hlavním městě stovkám migrantům. Mimo jiné vyráběli falešné doklady, na základě kterých zdejší úřady udělovaly souhlas k pobytu. Konkrétně se jedná o tzv. Karty pro rezidenty EU. Podle zjištění magazínu Focus úředníci upozorňovali vedení na nesrovnalosti několik let, ale k žádné nápravě stejně nedošlo.

Vyšetřovatelé zatím zjistil, že mnozí z asi dvou a půl tisíc Nigerijců, kteří žijí v Berlíně, získali povolení k pobytu ilegálně. Jedná se o minimálně dvě stě lidí, kterým prodali falešné dokumenty členové zmiňovaného gangu. Na celé věci je zarážející, že řadoví zaměstnanci úřadu pojali podezření již před několika lety, ale jejich stížnostmi a připomínkami se nikdo z vedení úřadu seriózně nezabýval.

Podvody probíhaly na základě předložení falešných dokladů o sňatku, díky kterým bylo možné získat „pobytovou kartu“ pro rodinné příslušníky. Standardně šlo o portugalsko-nigerijský pár, který předložil falešné osvědčení o sňatku a také falešnou pracovní smlouvu v Německu a mzdové listy. Vyráběl je bývalý majitel berlínského nevěstince. „Jenom v berlínském imigračním úřadu se tento scénář uskutečnil nejméně dvěstěkrát,“ píše Focus.

Zdokumentovány jsou případy, které se udály mezi lednem 2015 až zářím 2017. Často se přitom tyto identické podvody děly i několikrát v jednom týdnu. Právě četnost údajných portugalsko-nigerijských manželství byla úředníkům krajně podezřelá. Jak již bylo řečeno, na jejich připomínky nikdo z vedení úřadu nereagoval a v hlavním městě tak nyní žijí stovky ilegálních migrantů, jejichž příchodu se dalo včasným zásahem zabránit.

Vyšetřovatelé prozatím podle dostupných informací nepracují s verzí, že gang měl na úřadě své komplice. Jinak je tomu v Brémách, kde se pravděpodobně i bývalý šéf tamější pobočky spolkového imigračního úřad spojil s podvodníky a díky jejich aktivitám tak získalo povolení k pobytu nejméně 1500 migrantů. Celá aféra se nyní vyšetřuje a pod palbu kritiky se dostalo také ministerstvo vnitra Horsta Seehofera, do jehož kompetence tyto záležitosti spadají.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…