Gangsterismus norské sociálky, gauner Bakala. Miloš Zeman při neděli opět ve formě

17.01.2016 12:31

Rozhovor s Milošem Zemanem z Lán odvysílal dnes živě server Blesk.cz. „Lid versus Miloš Zeman“, tak zní podtitul dnešního vysílání, které se na serveru uskuteční již popáté.

Gangsterismus norské sociálky, gauner Bakala. Miloš Zeman při neděli opět ve formě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Lánech při rozhovoru pro bulvár

První otázka směřovala k norské politice a odebírání dětí. V minulém týdnu totiž došlo k odebrání dalšího dítěte českým rodičům. Známý je především případ Evy Michalákové a jejích dvou odebraných chlapců. „Byly tady pokusy posílát protestní nóty a podobně. Tyto pokusy selhaly, takže musíme přitvrdit. Teď je otázka čím a jak potvrdit. Za prvé, naše vláda nabízí paní Michalákové a nyní další mamince právní pomoc, což je nedostatečné,“ uvedl prezident Zeman. Domnívá se, že vláda by mohla například navrhovat rezoluce u Rady Evropy či odvolat našeho velvyslance v Norsku na konzultace. „Jde vlastně o únos dětí, gangsterismus,“ nebral si servítky Zeman. 

„Velvyslanec by měl být instruován, aby u norské vlády proběhly další akce, které se ještě neuskutečnily,“ doplnil Zeman s tím, že tento krok chce nyní zkonzultovat s ministrem zahraničních věcí i předsedou vlády. Hlava státu již před časem napsala norskému králi, odpověď již také dostala. Ta reakce norského představitele však podle něj byla velmi zvláštní. „Barnevernet je totiž takový stát ve státě,“ zkonstatoval. Zeman se zároveň také rozhodl, že nepozve norskou velvyslankyni na setkání s velvyslanci 28. října. Je totiž příznivcem razantních akcí.

Zničme Islámský stát

Další otázka směřovala k teroristickému útoku v Istanbulu, při kterém zemřeli především němečtí turisté. Redaktor David Vaníček, který debatu moderoval, poukázal také na únos syrských lidí, ke kterému došlo dnes na území severoafrického státu. „Může to zhoršit migrační krizi?“ zeptal se. 

„Je to další důvod pro zničení Islámského státu a především pro zabití jejich vůdců, protože jsou to právě oni, kteří nařizujou tyto obrovské teroristické útoky. A to je něco, co jsem již navrhoval v projevu na půdě OSN,“ řekl Zeman. „Musíme se spojit i s člověkem, kterého možná kritizujeme za nedodržování lidských práv, ale bojujeme proti těm stejným lidem, jako on,“ podotkl ke spolupráci se syrským prezidentem Bašárem Asadem.

Zeman je přesvědčen o vině Kramného

Petr Kramný. K osobě muže, jenž byl odsouzen za vraždu své manželky a dcery, Zeman řekl následující. „Normálně člověk, laik, předpokládá, že má-li soudní znalec nějaká fakta, dojde ke stejnému závěru, ať už mluví za obhajobu, nebo za obžalobu,“ říká Zeman.

„O vině pana Kramného mě přesvědčila zdánlivá maličkost. On totiž, když zjistil smrt své ženy a malé dcery, tak volal pojišťovně. A já si myslím, že když máte mrtvé své dítě, tak voláte bůhvíkam, rodině, lékaři, ale poslední, komu voláte, je pojišťovně. Ale tento zdánlivý detail, nepřipadá mi rozsudek soudu nijak podivný," vyjádřil Zeman.

Mynář zbytečně frajeřil

Další otázka směřovala k bezpečnostní prověrce kancléře Vratislava Mynáře. „Není žádný zákon, podle kterého by kancléř měl mít bezpečnostní prověrku. Pan Mynář tedy žádný zákon neporušil. Pokud si vzpomínám, pan Schwarzenberg, první kancléř prezidenta Václava Havla, také bezpečnostní prověrku neměl,“ řekla hlava státu s tím, že kancléř zbytečně frajeřil tím, že si řekl o ten největší stupeň bezpečnostní prověrky. „A pak se ukázalo, že mimo jiné je tam věc, která se stala před třiceti lety, kdy najel autem do sloupu, kde byl veřejný rozhlas. Důsledek se po třiceti letech dostavil,“ řekl. 

V případě, že po odvolání Mynáře k rozhodnutí o bezpečnostní prověrce ani poté tuto prověrku nezíská, prezident jej odvolá z pozice kancléře. „Zároveň mu však najdu na Hradě jiné důstojné místo,“ dodal Zeman.

Většina lidí uprchlíky nechce. Já také ne

Další otázku položila čtenářka Blesku Věra Hornová, sousedka uprchlického tábora v Drahonicích. „Proč je tady musíme snášet, když je tady nikdo nechce?“ zeptala se. 

„Takzvaní sluníčkáři je tady chtějí. Pan Dienstbier či jiní říkají, že do Prahy by se jich vešlo patnáct tisíc. Ale většina je tady nechce. A já patřím k té většině. Myslím si, že nejjednodušší způsob je zastavit tyto lidi na hranicích a vrátit je dle Dublinských dohod do té země, kde vstoupil na evropské území,“ vyjádřil se prezident. 

Prezident Zeman dlouhodobě podporuje uzavření hranic. „Těch pět dnů, které navrhuje ministr Chovanec, má smysl tehdy, když budou mezi Německem a Rakouskem uzavřeny hranice a ta migrační vlna se přelije do České republiky,“ řekl. Domnívá se, že na jaře nás kvůli zpřísněným azylovým opatřením v Rakousku čeká migrační vlna.

Hlava státu se následně vyjádřila k silvestrovským útokům v Kolíně nad Rýnem. „Dovolte, abych vám citoval korán, který říká, že muž má právo ženu bít. To je jedna ze súr. A dále: Když žena svědčí před soudem, tak její svědectví má poloviční váhu než svědectví mužského svědka. A z toho vyplývá, že ti uprchlíci, především tedy islámského náboženství, se chovali k ženám podobně, jak byli zvyklí ve svých zemích. Čili, ať mají tuto zajímavou kulturu, je zajímavé, že naše feministky proti tomu vůbec neprotestují, ale ať ji mají ve své zemi a nepřenášejí ji sem,“ uvedl Zeman s tím, že toto je selhání integrace. 

„Integrace je možná jen u kultur, které si jsou podobné,“ podotkl například ke zdárné integraci vietnamské či ukrajinské společnosti. „Integrace muslimské komunity není možná,“ dodal.

Inkluze v českém školství. Zeman říká ne

Co říká hlava státu na inkluzi v českém školství? Na ni se zeptal speciální pedagog Stanislav Drbout z Prahy. Podle něj z podstaty věci není možné naplnit všechny potřeby žáků s handicapem mimo speciální školství. 

„O mně se říká, že jsem populista, že říkám, co lidé chtějí slyšet. To možná platí v otázce uprchlické krize, ale neplatí to v otázce inkluze,“ odvětil Zeman s tím, že je rovněž proti inkluzi. „Proti je i většina krajů, jen se bojí novináři. Já jimi pohrdám, takže mi je to jedno. Inkluze je podle mého názoru neštěstím. Jak pro mentálně postižené děti, tak nepostižené děti. A to z několika důvodů. Pro ty mentálně postižené například proto, že se stanou obětí šikany. Moje maminka, která učila na základní škole, říkala, že nejhorší lidská krutost je dětská krutost,“ dodal Zeman.

„A za druhé, učitel se nebude moci postiženým dětem příkladně věnovat a bude se brzdit i proces vzdělávání u ostatních dětí ve třídě,“ podotkl prezident. Zároveň dodal, že u vozíčkářů je účast v klasickém školství samozřejmá. 

Následně se vyjádřil k novele školského zákona, kterou podepsal proto, že by byl stejně při svém vetu přehlasován Poslaneckou sněmovnou. Na ministryni školství Kateřině Valachové (ANO) je nyní to, aby odložila pouze „experiment“ v podobě inkluze, nechal se slyšet Zeman.

„Mentálně postižený je diagnóza. Je to diagnóza, která není etnická, není rasová. Tady se vůbec nejedná o romské děti, jedná se o mentálně postižené děti,“ dodal.

Kauza pančovaného medu

Výrobci míchali český med s ukrajinským a ten obsahoval antibiotika – tato kauza rozhýbala české zemědělství. Včelař Vojtěch Bernard položil hlavě státu otázku, co by měl udělat ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) pro to, aby se situace neopakovala. „Pokud vím, tak ten med s antibiotiky byl dovezen z Ukrajiny a následně byl přimíchán do českého medu. Prvním opatřením bych tak vnímal zákaz dovozu této komodity, druhým opatřením by mělo být zpřísnění kontrol,“ sdělil Zeman. „V tomto případě bych mu nějakou masivní vinu nedával. V rezortu zemědělství jsou daleko závažnější problémy, například ochrana vody v krajině či lesnictví v ČR,“ jmenoval Zeman.

Ten je znám svou podporou malých řeznictví, obchodů či regionálních projektů. Vadí mu, že tlak obchodních řetězců nás nutí k tomu, abychom byli kontejnerem v Evropě.

Otázka hornictví

„Jste pro hornické důchody, nebo ne?“ zeptal se horník Pavel Murcko z dolu Centrum na Mostecku. „Já bych to rozlišil, zda se jedná o horníky, kteří pracují v hlubinných dolech, nebo o ty, kteří pracují v povrchových dolech. Nesporné je, že ti, kteří pracují v hlubinných dolech, si ten předčasný odchod do důchodu zaslouží. Já sám jsem několikrát sfáral,“ sdělil a doplnil, že tedy pro horníky v hlubinných dolech by skutečně rád viděl zvýhodněné podmínky. 

A došlo i na Zdeňka Bakalu, jemuž patřily Ostravsko-karvinské doly. „Kdybych o něm řekl cokoliv dalšího, bylo by to na žalobu pro urážku na cti. Je to gauner,“ řekla o Bakalovi hlava státu.

Elektronická evidence tržeb

Plány na elektronickou evidenci tržeb od Andreje Babiše, ministra financí a předsedy hnutí ANO, dráždí podnikatel. Richard Hladík, trafikant ze Žatce, se hlavy státu zeptal, proč musí vést pokladnu pro elektronickou evidenci tržeb, když by se to dalo udělat jinak. „Nešlo by to jinak. Podívejte se, já si vzpomínám na jeden případ z Itálie. Babička na tržišti prodává banány, vytáhne plastový terminálek, z toho vyleze účtenka a podá vám ji. Proč, když to umí babička na pláži, by to nemohl umět člověk ze Žatce, o jehož poctivosti nepochybuji?“ odvětil Zeman. Zároveň se domnívá, že výhody by neměly mít ani restaurace. „Padni komu padni,“ poradil Babišovi. 

Následně zkritizoval opozici za obstrukce. Podle něj by měla raději pokládat pozměňovací návrhy a diskutovat. „A samozřejmě nemůžete popřít velký rozsah daňových podvodů, které v České republice jsou,“ sdělil. „A já jsem vždy citoval Američany, kteří říkají, že daňový podvod u nich je druhým nejzávažnějším zločinem po vraždě,“ dodal.

Zeman se rovněž vyjádřil k oběma opozičním stranám. ODS se podle něj může stát poctivou pravicí, a přál by jí to, ale je nutné, aby potlačila své kmotrovské dědictví. „TOP 09 je podnik dvou lidí, z nichž jednoho vyhodili ze Strany zelených a jednoho od lidovců. Tato strana však nemá skutečný program, stojí pouze na negaci a na prázdných frázích,“ zkritizoval stranu, které po odchodu Karla Schwarzenberga předsedá Miroslav Kalousek.

Zákon o zákazu kouření je nesmyslný

Majitelka restaurace Gurmán z Libouchce Pavlína Kopiarová se obává zákazu kouření v restauracích. „Mám obavu, že když se přestane kouřit, tak to budu muset zavřít,“ řekla s výzvou o radu. „Já jsem sám kuřák a pokládám ten zákon za nesmyslný, protože prakticky v každé restauraci máte dvě místnosti, z nichž jedna může být kuřácká a jedna nekuřácká,“ vyjádřil se prezident.  

„Ujišťuji vás, že kdybych byl nekuřák, tak bych ten zákon vetoval. Nyní jej vetovat nemůžu, neboť jsem kuřák a šlo by o střet zájmu,“ podotkl s tím, že sám se snažil přestávat kouřit, ale nejdéle bez cigarety vydržel 16 dní.

Podle něj se velmi vážně uvažuje o tom, že by malé venkovské hospody mohly dostat výjimky ze zákona. „Věřím, že to rozumní poslanci prosadí,“ odvětil.

Pomoc od Putina?

Následoval blok dotazů od čtenářů.

„Byl jsem na zdravotní prohlídce asi před půl či tři čtvrtě rokem. A lékaři byli zklamáni, že mi nic není. Plíce mám jako nekuřák. Chtěl bych zaklepat, že se to nezhorší. Ale nesouvisí to s případnou další kandidaturou, své rozhodnutí oznámím až v březnu 2017,“ odvětil s tím, že má pouze již několik let cukrovku a degenerativní onemocnění nervů u nohy. 

Na otázku, zda by v případě vyvrcholení migrační krize požádal o pomoc ruského prezidenta Vladimira Putina, odvětil ostře, že jde o naprostou blbost. „Proč bych měl žádat o pomoc Vladimira Putina, když tady máme aktivní zálohy, řadu lidí vycvičených z doby, kdy tady byla branná povinnost?“ řekl Zeman.

Poslední otázka poté směřovala ke sporu s vnučkou Ferdinanda Peroutky, které vadí, že hlava státu odkazovala v jednom ze svých projevů na Peroutkův článek Hitler je gentleman, jenž podle ní neexistuje. „My si přejeme, aby došlo k soudu, protože když si přečtete můj projev, kde byl Ferdinand Peroutka zmíněn jednou jedinou větou, a to tou, že podlehl nacistické terminologii. A my nabízíme soudu několik materiálů, které to dokazují. A já se na ten soud těším a doufám, že bude,“ trval Zeman na tom, že článek Hitler je gentleman skutečně existuje. To, že nebyl prozatím nalezen, si vysvětluje cenzurou Peroutkových materiálů.

„Za čtvrt roku opět nashledanou,“ rozloučil se s diváky Blesk.cz Zeman.

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…