Gayům a lesbám se v Česku žije lépe než ve většině EU, ukázal průzkum

12.08.2013 20:34

Česká republika patří v rámci Evropské unie k zemím, kde se gayům, lesbám, bisexuálům a translidem (LGBT) žije nejlépe. Přesto se i tak setkávají s diskriminací. Ukazuje to výzkum Agentury EU pro základní práva (FRA).

Gayům a lesbám se v Česku žije lépe než ve většině EU, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průvodem vyvrcholil festival homosexuálů a lesbiček Prague Pride

Dnes v pondělí začal v české metropoli festival Prague Pride, který se týká právě jedné z otázek průzkumu. Autoři se lidí ptali, nejen jak se jim žije v České republice, ale zda se setkávají s diskriminací či obtěžováním a jestli o své orientaci mluví otevřeně i v práci. Na tuto otázku odpovědělo kladně jen 11 procent lidí, přitom coming out (neboli zveřejnění své orientace) je prácě tématem podobných pochodů.

Loňský průzkum se ptal na zkušenosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí ve všech 27 členských státech plus v letos připojeném Chorvatsku. Na žebříčku se Česko umístilo mezi těmi zeměmi, kde jsou lidé k LGBT nejtolerantnější. Je tak ve skupině států jako Dánsko, Nizozemsko, Belgie či severské země.

Diskriminaci zažilo v posledním roce 36 procent českých gayů a leseb, přitom evropský průměr je téměř polovina. Nejlépe jsou na tom nizozemští LGBT, kde si stěžovalo 30 procent z nich. Nejhorší situace je pak v Litvě s 61 procenty.

"Česká republika vychází z průzkumu docela dobře. Jsme na prvních příčkách, co se týče nediskriminace leseb a gayů, a to nejen mezi postkomunistickými státy, ale mezi všemi zeměmi EU. To je pozitivní zpráva," chválí výsledky prezident festivalu Prague Pride Czeslaw Walek.

Poukázal však i na druhou stranu mince, a to že menšinová sexuální orientace se v Česku často tají. Jen 11 procent LGBT v České republice totiž dalo ve své práci otevřeně najevo, jaké jsou orientace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…