Gaza – Rusko – Írán. Americký generál pohovořil o ose zla

25.10.2023 7:05

Za konfliktem v Gaze hledejte společnou pachatelskou ruku Ruska a Íránu, oznámil světu bývalý velící generál americké armády v Evropě Ben Hodges. Upozornil, také, že případná pozemní operace izraelské armády (IDF) v Gaze má tři hlavní rizika. Jedno souvisí s libanonským hnutí Hizballáh, kterému poslali vzkaz francouzský prezident Macron a izraelský prezident Herzog.

Gaza – Rusko – Írán. Americký generál pohovořil o ose zla
Foto: Sociální síť X
Popisek: Ozbrojenci Hamásu při útoku na účastníky festivalu Nature Party v Izraeli

Válka na Ukrajině trvá již 608 dní a na území těžce zkoušené Ukrajiny dopadají vedle ruským agresorem odpálených raket také sebevražedné drony, které Rusko získává díky spolupráci s Íránem, i když ten popírá, že by od začátku ruské invaze na Ukrajinu agresorům drony dodával. Vedle toho již třetí týden zuří válka v Izraeli, kde proti sobě stojí izraelská armáda a palestinští teroristé z hnutí Hamás, kteří vyrazili do útoku z Pásma Gazy, kde Írán jasně deklaruje, že podporuje hnutí Hamás a opakovaně volá po eliminaci státu Izrael.

Bývalý velící generál americké armády v Evropě Ben Hodges řekl Deutsche Welle, že si je „100% jistý“, že konflikt na Blízkém východě je koordinovaným íránsko-ruským úsilím.

„Mám za to, že toto nejsou oddělené konflikty. Z obou nejvíc těží Rusko a je to Kreml, který by rád viděl oslabení podpory Západu. Spolupracuje proto se svým blízkým spojencem – Íránem. Nemyslím si, že by se dohadovali tak podrobně jako že ‚zrovna dneska by asi bylo dobré zaútočit‘, ale spolupracují dlouhodobě.“

Přislíbil, že Spojené státy budou dál podporovat Ukrajinu i Izrael.

„Absolutně. … Spojené státy budou dál podporovat Ukrajinu, která potřebuje porazit Rusko. Protože Čína tohle všechno vidí a sleduje dodržování pravidel, na kterých stojí světový pořádek.“

Pokud jde o pozemní operaci izraelské armády v Gaze, Hodges vidí tři hlavní rizika.

„Hamás chce, aby se to stalo a vojáci vědí, že to bude velmi složité. Navíc budou pod obrovským tlakem, aby minimalizovali ztráty v řadách civilistů. Celý svět to sleduje,“ upozornil bývalý velící generál. Druhé velké nebezpečí pozemní invaze do Gazy tkví podle vojenskjého experta v tom, že Írán otevře druhou frontu na severu Izraele přes organizaci Hizballáh.

Třetím a největším rizikem je to, co je vlastně hlavním cílem celé operace, tedy zničit Hamás,“ konstatoval Hodges s tím, že to je úkol, který má-li být splněn, vyžádá si dlouhodobější působení izraelských vojáků v Pásmu Gazy. Izraelci jsou si toho  podle generála vědomi, a proto ještě nezahájili pozemní invazi, neboť cítí, že leteckými údery Hamás v Gaze dostatečně neoslabili. Poskytují si vzájemně zdroje, zbraně a další věci,“ poznamenal Hodges.

Hodges přišel se svým prohlášením v době, kdy na návštěvu Izraele dorazil francouzský prezident Emanuel Macron, který v rozhovoru s izraelským prezidentem Herzogem prozradil, že Francie důrazně varovala Hizballáh před útokem na Izrael ze severu, z libanonského území. „Varovali jsme Hizballáh (a) předali jsme velmi jasné zprávy,“ řekl Macron.

Herzog řekl, že Hizballáh a Írán si „zahrávají s ohněm“ na severní hranici země ve snaze vyprovokovat válku na dvou frontách proti Izraeli.

„Pokud nás Hizballáh zatáhne do války, mělo by být jasné, že Libanon zaplatí cenu,“ řekl Herzog. „Libanon nemůže být suverénním členem mezinárodního společenství, jeho občané mají libanonský pas, ale pokud jde o Izrael, jeho občané nenesou odpovědnost. Podle mezinárodního práva máme plné právo se bránit,“ pokračoval izraelský prezident.

Na slova obou prezidentů upozornil server listu Jerusalem Post.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je pořád nějakých os,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 25.10.2023 9:29:57
co nazval Reagan SSSR " Říší zla, tak vznikají příslušné navazující osy. Jako "osu zla" já chápu osu "Londýn - Washington", osu politických neumětelů vidím jako " Brusel - Štrasburk", osa bláznů je " Pražský hrad - Sněmovní - Strakovka - Valdštejnský palác" osa dezinformací je " BBC - ČT- Koudelka" a tak můžeme donekonečna. Ať jde generál Hodges krmit holuby, když je v penzi, udělá líp.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…