Gazdík chce zpřísnit školní turistiku. Kam spadáte, tam byste měli chodit

22.05.2022 13:20

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) zvažuje zpřísnění podmínek pro zápisy na základní školy. Měla by se podle něj začít zohledňovat doba trvalého bydliště u spádových škol. Je přesvědčen, že takové opatření by zabránilo účelovému přehlašování dětí na adresu podle toho, do jaké školy chce rodič svého potomka dostat. Informuje o tom CNN Prima News.

Gazdík chce zpřísnit školní turistiku. Kam spadáte, tam byste měli chodit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík

Říká se tomu „školní turistika“. Rodiče se k ní uchylují v momentu, kdy chtějí své dítě zapsat na základní školu v jiném městě, než žijí, protože se jim sousední vzdělávací zařízení zdá kvalitnější. Dítěti se tím zvyšují šance na přijetí, protože základní školy jsou ve většině případů takzvaně spádové. To znamená, že při zápisu jsou upřednostňovány děti, které ke škole geograficky patří.

  • Původní zdroj ZDE

Stává se však, že tím kvůli účelovému přehlašování trvalého bydliště dětí do místa „spádu“ vytoužené „základky“ vzniká obrovský převis poptávky nad kapacitou dané školy, což by ministr Gazdík rád změnil.

„Já zvažuji, že bychom se bavili o změně příslušného zákona, abychom zřizovatelům dali možnost více kritérií, než je pouze trvalé bydliště v obci. Mně by se třeba líbilo kritérium jako doba trvalého bydliště v obci, což by právě té (školní) turistice zabránilo,“ zmínil Gazdík pro ČTK.

Lidé, kteří se například v dané obci narodili, by pak podle ministra mohli mít větší šanci na přijetí než ti, kteří se do obce přihlásili jen kvůli škole před nedávnem na adresu třeba k příbuzným.

Proti Gazdíkovu návrhu se staví také například organizace Spolu, která pomáhá rodičům dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Podle Spolu by podmínky pro zápisy do spádové základní školy neměly umožňovat nastavení jiných kritérií, než je věk a bydliště dítěte.

Ministr školství chce o možnostech, jak tzv. školní turistiku omezit, ještě jednat se svými poradci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…