Gazdík dostal Starosty a nezávislé do Sněmovny i do Senátu. Teď končí

10.04.2019 0:00

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) čeká na sněmu, který se bude konat 13. dubna, změna předsedy. Jeho dlouholetý šéf Petr Gazdík se totiž rozhodl již funkci neobhajovat, uvedla ČTK.

Gazdík dostal Starosty a nezávislé do Sněmovny i do Senátu. Teď končí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Radní Zlínského kraje, poslanec Petr Gazdík (vpravo)

Hnutí od posledního sněmu především poprvé, samostatně a úspěšně, kandidovalo do Poslanecké sněmovny. Uspělo i ve volbách do Senátu, kde má (stejně jako ODS) nejsilnější klub.

Poslední sněm STAN v březnu 2017 byl ve znamení chystané volební koalice s KDU-ČSL. Delegáti sněmu odsouhlasili, že hnutí půjde do podzimních parlamentních voleb s lidovci ve společné koalici s jedním názvem, logem i programem. Šéf STAN Gazdík i předseda lidovců Pavel Bělobrádek také prohlásili, že se neobávají desetiprocentní hranice, kterou musí koalice překonat pro zvolení do Sněmovny.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Z plánované volební koalice však nakonec sešlo. Již v červenci 2017 širší vedení KDU-ČSL vyzvalo hnutí STAN, aby na místo koalice zástupci STAN vstoupili na kandidátky lidovců. Bělobrádek rozhodnutí zdůvodnil tím, že nechce riskovat propadnutí velkého množství hlasů a možnou vládu jedné strany po volbách. Starostové toto řešení neakceptovali. Obě strany šly do voleb samostatně a obě těsně uspěly.

Poslední sněm Starostů potvrdil ve funkcích dosavadní vedení – předsedou byl zvolen opět Petr Gazdík, prvním místopředsedou Vít Rakušan. Za řadové místopředsedy sněm zvolil místopředsedu Sdružení místních samospráv ČR Radima Sršně, poslankyni Věru Kovářovou a senátora Jana Horníka. Předsednictvo hnutí zůstalo v tomto složení dodnes.

Po volbách se STAN spolu s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL sdružilo do dočasného uskupení Demokratický blok, aby společně postupovaly při ustavení Sněmovny. Nikdo ze šesti poslanců STAN se však do vedení Sněmovny ani do čela výboru nedostal.

V únoru 2018 také celostátní výbor STAN odsouhlasil, aby hnutí jednalo s hnutím ANO o podmínkách pro podporu vlády. Chtělo tak zabránit podílu KSČM a hnutí SPD na vládě. Podmínkou STAN bylo, že v kabinetu nebude trestně stíhaná osoba. ANO nakonec utvořilo koalici s ČSSD a s podporou komunistů.

Silnou pozici má hnutí v Senátu. Od loňských voleb, kdy získalo šest mandátů, má osmnáctičlenný klub. Stejně silný klub má i ODS, která získala křeslo předsedy horní komory, zástupci STAN ve vedení Senátu jsou první místopředseda Jiří Růžička (nestraník) a místopředsedou Jan Horník. Do senátního klubu STAN vstoupili i někdejší prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Marek Hilšer.

Hnutí STAN bylo tradičně úspěšné i v komunálních volbách, které se konaly loni v říjnu. Celkově získalo 2601 zastupitelů (dle navrhující strany), tedy o 409 více než v roce 2014. To je třetí nejvyšší počet mandátu po nezávislých kandidátech (44.365 křesel) a kandidátech KDU-ČSL (3645 křesel). Zástupci STAN se prosadili i v řadě velkých měst včetně Prahy, kde v koalici s TOP 09 získali 13 mandátů a jsou členy rady. Spřízněné hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK) získalo křeslo hejtmana v Liberci, za STAN kandidovala i současná primátorka Jihlavy Karolína Koubová (nestranička na kandidátce Fórum Jihlava).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…