Gazdík na Frekvenci 1: Babiš se snaží, ale v něčem selhává

17.08.2014 19:09

Nedělním hostem Luboše X. Veselého v pořadu Pressclub rádia Frekvence 1 byl poslanec za TOP 09 a první místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. Řeč byla o kontroverzním dění kolem hlasování o dani z pohonných hmot či o služebním zákonu. Na řadu přišel i ministr financí Andrej Babiš a podzimní komunální volby.

Gazdík na Frekvenci 1: Babiš se snaží, ale v něčem selhává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Sociálnědemokratický poslanec Milan Urban dostal svým pozměňovacím návrhem do novely zákona zavádějící zelenou naftu pro zemědělce snížení daně z pohonných hmot. Jeho návrh na konci července sněmovna odhlasovala, ačkoliv vládní koalice dříve deklarovala svůj nesouhlas. Poslanec za ČSSD Ladislav Šincl následně zpochybnil své hlasování, a tak museli legislativci o několik dnů později o návrhu zákona hlasovat znovu. Tentokrát už vládní koalice jeho schválení nedopustila. Opozice poukazuje na porušení jednacího řádu sněmovny a chystá žalobu k Ústavnímu soudu.  

Petr Gazdík při hlasování při snižování daně z pohonných hmot ve sněmovně nebyl. V tu dobu se nacházel na státní návštěvě Izraele. Jako místopředseda Poslanecké sněmovny by prý opakované hlasování o zákonu nedopustil. „Ta procedura, ohnutí jednacího řádu, je špatným příkladem našim občanům. Řídícím schůze je Hamáček, ten o hlasování rozhoduje,“ uvedl s tím, že opakované hlasování je možné pouze bezprostředně, nikoliv za hodinu a půl. Navíc se prý v případě Šinclovy námitky nejednalo o technický problém.

Opakovaným hlasování se prý zákonodárci pohybovali mimo jednací řád sněmovny. Poslanec za TOP 09 proto počká, až doběhne legislativní proces vztahující se k zákonu, a pak podá podnět k Ústavnímu soudu. Očekává, že jeho rozhodnutí bude jasné.

Babiš je nejmocnější muž v zemi, hodnotím ho mezi 3-4

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš podle něj zatím mnoho věcí slibuje. „Budiž mu ke cti, že se snaží, ale v něčem selhává,“ myslí si Gazdík. Politik prý nemůže říkat, že kašle na zákony. I proto by ho jako učitel hodnotil za tři, čtyři. Za chování by mu pak udělil jedničku, jelikož se ministr financí údajně nechová neslušně.

Andreje Babiše následně poslanec opoziční TOP 09 na základě ekonomické a politické kumulace moci označil za nejmocnějšího muže v zemi. „Mám strach, že se mu z toho zatočí hlava, což se projeví tím, že začne dělat chyby,“ vyjevil své obavy Gazdík. Prý už se to projevuje v Babišově personální politice.

Služební zákon bych si představoval jinak

Podobu zákona o státní službě by si Gazdík představoval poněkud jinak. Úředníkům by podle něj mět být dán jasný kariérní žebříček a po čase jistota zaměstnání, tak jak to bylo za první republiky. Místo toho prý vláda dala úředníkům definitivu. Ve funkci by, pokud nespáchají trestný čin, měli zůstat až do důchodu, což by podle Gazdíka mohlo způsobit, že si budou dělat, co se jim zlíbí. Napravit by to údajně mohla odpovědnost úředníků za způsobenou škodu. Návrh už prý Gazdík předložil v Poslanecké sněmovně.

Komunální volby nemohou pro STAN dopadnout špatně

V podzimních komunálních volbách hnutí Starostové a nezávislí postaví více než devět set kandidátek, což údajně představuje rekord. Navíc prý STAN disponuje velkým počtem nezávislých kandidátů. Z toho Petr Gazdík vyvodil závěr, že volby pro jeho hnutí nemohou dopadnout špatně. Za prohru by nicméně považoval, kdyby se hnutí STAN v koalici se zelenými a lidovci nedostalo na pražský magistrát.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…