Gazdík se pochlubil Moravcovi, jaký další útok chystá na prezidenta. Pocítí jej prý zejména "hoši" kolem Zemana

30.10.2016 13:24

Ministr kultury Daniel Herman se v krátké době znovu ocitl pod palbou. Po ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi Hermana zkritizoval i ministr vnitra Milan Chovanec. Ten je toho názoru, že si Herman asi neuvědomil, co může způsobit. Tvrdě se vymezil proti Andreji Babišovi, který se prý bojí čínského kapitálu v Česku, protože ho nemá pod kontrolou. Na tapetě se ocitli i spolupracovníci prezidenta Zemana.

Gazdík se pochlubil Moravcovi, jaký další útok chystá na prezidenta. Pocítí jej prý zejména "hoši" kolem Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize proti sobě zasedli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Řeč přišla na pana Jiřího Bradyho i na akci z podhradí na Staroměstském náměstí namířenou proti vystupování prezidenta Zemana. Organizátorem akce v podhradí byl právě Gazdík.

„Já jsem měl zájem na tom, aby ta akce proběhla v pořádku. Číslo velitele zásahu je 15 tisíc účastníků,“ zahájil pořad Chovanec.

Gazdík obratem doplnil, že účast takového počtu lidí na Staroměstském náměstí ukazuje, že je země rozpolcená, ale že existuje cesta, jak vrátit i do politiky slušnost. „My jsme v začarovaném kruhu, protože spousta lidí říká, že politika je špinavá a že mnozí lidé říkají, že by do politiky nešli, protože se nechtějí umazat,“ řekl předseda STAN.

Chovanec se svým oponentem nesouhlasil. „Společnost bezesporu rozdělená není. Tato vláda je úspěšná, je úspěšnější, než byla vláda Miroslava Kalouska, jejíž součástí byli i Starostové tady pana Gazdíka, byť já si tady pana Gazdíka velmi vážím... Já celou tu situaci vidím jako nešťastnou a že všechno začalo tím, když ministr Herman přijal dalajlámu oficiálně na půdě ministerstva, ačkoli původní dohoda byla jiná. Zněla, že dalajláma bude přijat neoficiálně,“ udeřil na Hermana Chovanec před kamerami.

Gazdík si okamžitě do Chovance rýpl. „No tak se kluci nehádejte před národem, vyřešte si to mezi sebou a nenasazujte si tady vzájemně psí hlavu. Pan prezident má na standartě heslo Pravda vítězí, ale prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček tady opakovaně lhal. Nemluvím teď o kauze pana Bradyho, ale pan Ovčáček třeba opakovaně říkal, že tu akci na Staroměstském náměstí spoluorganizoval i Tomáš Halík. Ale to vůbec nebyla pravda. Pan Halík s tím neměl nic společného,“ zdůrazňoval Gazdík. Ovčáček podle jeho názoru nejednou lhal, a to by jako tiskový mluvčí prezidenta opravdu neměl.

Ministr vnitra doplnil, že nechce být Ovčáčkovým advokátem, ale odpovědnost by taky přisuzoval především kancléři pana prezidenta Vratislavu Mynářovi, který by si měl udělat pořádek ve svém týmu. Člen vlády považuje za absolutně nepřijatelné, že tým prezidenta nepřivezl včas hlavu státu na letiště, tak aby stihl pohřeb někdejší slovenské hlavy státu.

„Fungování Kanceláře prezidenta republiky je prostě ostudou tohoto státu, to si řekněme na rovinu. My jsme ale parlamentní demokracií a vláda má nástroje, jak tlačit na pana prezidenta, aby si zjednal nápravu, ale tato vláda to nedělá. Jsou např. možnosti omezení rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky,“ nebral si servítky Gazdík. Podle něj by takové opatření skutečně stálo za úvahu, už proto, že „hoši“ kolem prezidenta prý rozhodně neodvádějí výkony odpovídající jejich platům.

Chovanec takovýto návrh odmítl. Prezident Zeman byl zvolen přímo a voliči mohou v příštích volbách rozhodnout, zda ho chtějí na Hradě i nadále. „Je na panu prezidentovi, aby si vyhodnotil, zda mu jeho tým pomáhá nebo ne. Ale já se nebudu zúčastňovat této šarády na omezování rozpočtu,“ zdůrazňoval ministr vnitra. Jako statutární místopředseda ČSSD se prý nechce Miloše Zemana za každou cenu zastávat, ale chce s ním mít korektní vztahy. „Já s ním pouze chci mluvit na bázi já pán, ty pán. Ale jsme v situaci, kdy má prezident více než padesátiprocentní podporu veřejnosti,“ připomněl Chovanec.

Stejně jako ministr Zaorálek před několika desítkami minut i Chovanec zdůrazňoval, že se celá vláda před dvěma lety shodla na tom, že se každý může setkávat s dalajlámou, ale jen a pouze soukromě. Stejně jako ministr Zaorálek i Chovanec zdůrazňoval, že Daniel Herman tuto nepsanou dohodu porušil. „Já chci ujistit, že nejsme gubernií Číňanů a nebudeme kšeftovat se svobodou ... a nebudou tady, ale na straně druhé chci říci, že je potřeba dodržovat dohody,“ zdůrazňoval ministr vnitra.

Babiš se bojí čínského kapitálu, protože ho nemá pod kontrolou, říká Chovanec

Ve vysílání také odmítl kritiku ministra financí Andreje Babiše, podle něhož zatím čínské investice pro Česko mnoho neznamenají. „Andrej Babiš má problém s tím, že CEFC si kupuje i média, že k nám vstupuje nějaký nový kapitál, který nemá pan Babiš pod kontrolou. Tady je totiž potřeba říct, že on není jen politik, ale také podnikatel. A tady, si myslím, že je ve střetu zájmů a já bych rád věděl, jestli čínské investice vadí Andreji Babišovi jako politikovi nebo jako podnikateli,“ kladl si řečnickou otázku statutární místopředseda ČSSD.  

Neměli bychom prý totiž zapomínat na to, že 30 % produkce mladoboleslavské Škodovky míří do Číny, a tohoto bychom se možná museli vzdát, kdyby se všichni chovali jako ministr Herman. „Já si vůbec nemyslím, že v tom měl pan Herman nějaký zlý úmysl. Myslím si, že spíš nepochopil dopad svého osobního činu, ale nechci mu sahat do svědomí. To je věc Daniela Hermana a lidové strany,“ doplnil k situaci Chovanec.  

Když se ke slovu dostal Petr Gazdík, zdůrazňoval, že nemá nic proti udržování obchodních vztahů s Čínou, ale odmítá ono hluboké klanění, které podle Gazdíka předvádějí čtyři nejvyšší čeští ústavní činitelé. Česká republika má podepsanou dohodu s Čínou a podobnou dohodu má podepsánu dalších asi 50 států a v žádné z těch zemí nevidíme podobné klanění. Chovanec si však trval na svém a obratem zdůrazňoval, že v žádné z těch 50 zemí nebyl přijat dalajláma oficiálně.

Nakonec se hosté ještě jednou vrátili k počínání prezidenta Zemana. „V minulosti jsem viděl, že pan prezident opakovaně chválil pana Babiše, a mně to někdy přišlo až líto, protože pan prezident přece vzešel ze sociální demokracie. Otázkou, je zda se tak bude dít i nadále,“ kladl si otázku Chovanec.

Znovu také zopakoval, že chce ČSSD s prezidentem udržovat korektní vztahy na bázi „já pán, ty pán“ a nedovolí Hradu, aby řídil sociální demokracii. To je na premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a jeho spolustranících. Sobotkova pozice je teď podle Chovance ve straně neotřesitelná, ale u ostatních lidí už to není tak jisté.

„Možná že i vedení strany by mělo projít nějakou obměnou, ale tím nemyslím premiéra Bohuslava Sobotku, tam si myslím, že jeho funkce je nezpochybnitelná, ale podle mého názoru má právo vybrat si do nejvyššího vedení ČSSD někoho nového, pokud to uzná za vhodné. Bohuslav Sobotka ukázal, že je velmi autonomní, protože na různá místa jmenoval i lidi proti vůli Pražského hradu,“ zaznělo z úst statutárního místopředsedy strany, který si prý teprve rozmýšlí, zda bude na jarním sjezdu obhajovat pozici zástupce předsedy ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…