Generál Pavel? Jsou tu i jiná jména na prezidenta, promluvil z Fialovy koalice Jurečka

25.04.2022 20:39

Ministr práce a sociálních věcí a staronový předseda lidovců Marian Jurečka v rozhovoru pro deník Právo hovořil o prezidentských kandidátech. Podle něj koalice uvažuje i o jiných jménech, než je generál Petr Pavel.

Generál Pavel? Jsou tu i jiná jména na prezidenta, promluvil z Fialovy koalice Jurečka
Foto: Screen FB KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka na sjezdu KDU-ČSL

Lidovci jsou podle Jurečky dlouhodobě těmi, kteří mají ve svém DNA sociální politiku založenou na tom, že pomáhají adresně, ne socialisticky, ale solidárně. „Jde o tzv. princip sociální trampolíny, kdy nikoho nenecháme propadnout skrz sociální síto,“ poznamenal Jurečka, jenž chce změnit na Ministerstvu práce systém dotačních podmínek, aby byly jednodušší a dostupnější. 

Hovořil mimo jiné také o tom, zda jej nemrzí, že na začátku vládnutí souhlasil se zmrazením platů úředníků ve státní správě. „Peníze, se kterými nakládáme, nejsou Mariana Jurečky nebo Petra Fialy, ale daňových poplatníků. Kdybychom měli všechny platy valorizovat o inflaci, jak po tom někteří volají, tak bychom spirálu inflace roztáčeli mnohem víc. My musíme dělat adresná opatření. Když zmrazíme základní platy a část peněz dáme do odměn a umožníme lidem si ty peníze vydělat, tak mi to v krizi přijde jako zodpovědný přístup,“ odvětil na otázku.

Tématem rozhovoru byl i koaliční kandidát na prezidenta. „Mám v hlavě množinu jmen, o kterých si myslím, že by to byli dobří prezidenti, nerozdělovali by společnost a dobře nás reprezentovali. Ale zatím nechci říkat žádné jméno,“ poznamenal Jurečka a dodal, že se přemýšlí i nad jinými jmény, než je generál Petr Pavel.

Závěrem se pak Jurečka vyjádřil k podpoře Ukrajiny. Podle něj je nutné se také co nejdříve odstřihnout od závislosti na ruských dodávkách energií. „Nejde to hned. Jsem realista a vím, že nelze zastavit průmysl, což by mělo pro naši ekonomiku fatální dopady. Ale musíme jednat rychle a zajistit náhradu v jiných zemích a musíme také masivně podpořit vlastní zdroje – jádro, obnovitelné zdroje a úspory,“ zakončil Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…