George Soros ovlivňuje přímo EU. Takto! zaznělo od Viktora Orbána

18.04.2018 11:55

George Soros je považován za jednoho z nejmocnějších zákulisních hráčů současné světové politické scény. Maďarské úřady přišly před několika dny s odhalením, které se týká jeho působení právě v Maďarsku.

George Soros ovlivňuje přímo EU. Takto! zaznělo od Viktora Orbána
Foto: repro youtube, tan
Popisek: George Soros

Letos sedmaosmdesátiletý americký finančník maďarského původu je dlouhodobým donátorem amerických demokratů a finančně podpořil v prezidentské kampani také Hillary Clintonovou. Prostřednictvím desítek poboček své Nadace Open Society Foundations potom podporuje po celém světě levicovou politickou agendu. V posledních letech horuje zejména pro přijímání muslimských uprchlíků a přes své židovské kořeny nachází více sympatií pro Palestinu než Izrael.

Nejvíce na sebe Soros upozornil v roce 1992, kdy svými finančními spekulacemi přispěl k pádu libry a 15. září 1992 je dodnes označování Brity za „černou středu“. Zejména konzervativní a pravicoví politici nemohou Sorosovi přijít na jméno a platí to zejména pro Maďarsko, odkud po druhé světové válce Soros utekl před komunisty do Spojených států. Zkraje 90. let přitom finančně podporoval Viktora Orbána při studiích v Londýně.

Od té doby se však cesty obou osobností rozešly a do velké míry se na tom podepsal také jejich rozdílný názor na migraci. Soros ale již před tím nijak neskrýval, že mu Orbánův odklon od liberální demokracie není po chutí. Vzájemné vztahy nakonec vygradovaly v otevřené nepřátelství, které se silně promítá do maďarské politiky. Sorosovy údajně zásahy do vnitřní politiky se řešily také před nedávnými parlamentnmi volbami.

Šéf úřadu vlády János Lázár před několika dny zveřejnil na tiskové konferenci konkrétní informace o působení Sorose a jím financovaných aktivistů v zemi. „V Maďarsku momentálně pracuje přibližně dva tisíce aktivistů placených Sorosem. Jejích hlavním úkolem je zasahovat do rozhodovacích procesů této vlády a podkopávat její autoritu,“ konstatoval Lázár dle serveru Kormany.

Lázár dále řekl, že Sorosova bruselská kancelář se snaží ovlivňovat obsah zpráv a analýzy, které se v Evropské unii týkají Maďarska či Polska. „Předkládají dokonce vysokým úředníkům EU své vlastní návrhy tak, aby obě země vyšly z výsledného hodnocení co nejhůře. Vláda musí tyto skutečnosti vyhodnotit a upozornit EU, že podobné zásahy jsou neakceptovatelné. Věříme, že také proto je třeba přijmout baliček legislativních opatření ‚Stop Soros‘,“ uvedl Lázár.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…