Granátomet. Izrael ukázal „vybavení“ palestinské nemocnice

14.11.2023 7:49

Ozbrojenci z Hamásu oznámili, že propustí 70 žen a dětí, které drží jako rukojmí, pokud Izrael přistoupí na pětidenní příměří. Izrael stále tlačí na to, aby se ozbrojenci Hamásu vzdali svých pozic v nemocnici Al Shifa na severu Pásma Gazy, kde má podle armády Hamás své velitelské stanoviště. Vojáci ukázali fotografie z nemocnice Rantissi, dětské nemocnice specializované na léčbu rakoviny. Fotografie zbraní, které tu Hamás ukrýval. Prezident USA Joe Biden přišel s další výzvou určenou Izraeli.

Granátomet. Izrael ukázal „vybavení“ palestinské nemocnice
Foto: Sociální síť X
Popisek: Ozbrojenci Hamásu při útoku na účastníky festivalu Nature Party v Izraeli

Izraelští vojáci pokračují v postupu městem Gaza. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že pokračují boje ve čtvrti al Nasr na severozápadě města a současně Izraelci udeřili na palestinské milice v nemocnici al Quds v jihozápadní části města.

ISW informuje

Agentura Reuters upozornila, že podle ozbrojených sil Státu Izraele (IDF) zde bylo zabito asi 21 teroristů Hamásu. „Zveřejnila záběry, které podle nich zachycovaly muže u brány nemocnice, z nichž jeden zřejmě nesl granátomet. … Izraelské vojenské a bezpečnostní služby také uvedly, že za poslední den zabily řadu velitelů a představitelů Hamásu, včetně Mohammeda Khamise Dababaše, kterého označili za bývalého šéfa vojenské rozvědky skupiny,“ napsala agentura.

13. listopadu došlo nejméně k 7 střetům vojáků s teroristy. Libanonský Hizballáh přiznal, „že od 7. října zahynulo v boji proti Izraeli 73 jeho bojovníků“.

Vedle toho Izrael stále tlačí na to, aby se ozbrojenci Hamásu vzdali svých pozic v nemocnici Al Shifa na severu Pásma Gazy. Přišla i nabídka, že izraelští vojáci pomohou s evakuací miminek z nemocnice.

„Jsme připraveni poskytnout vám jakoukoli pomoc, kterou si přejete pro evakuaci dětí a pacientů," řekl izraelský důstojník. „Dokonce vám poskytneme inkubátor.“ Na jeho slova upozornil server izraelského listu Jerusalem Post.

„IDF jsou i nadále odhodlány prosazovat svou morální a profesionální odpovědnost za rozlišování mezi civilisty a teroristy Hamásu,“ uvedl mluvčí IDF. „IDF jsou ochotny spolupracovat s jakoukoli spolehlivou zprostředkující stranou, aby zajistila převod inkubátorů.“

Ozbrojené síly Státu Izrael také oznámily, že oslabily 10 praporů Hamásu z celkových 24.

 

ISW informuje

Americký prezident Joe Biden řekl, že nemocnice v Pásmu Gazy musejí být chráněny, a doufal v „méně rušivou“ akci ze strany Izraele, když izraelské tanky postupovaly k branám hlavní nemocnice obležené enklávy. Nemocnici Al Shifa. Na slova pána Bílého domu upozornila agentura Reuters. Podle izraelské armády právě do této nemocnice ústí řada tunelů a sídlí tu velitelství Hamásu. Hamás to nadále popírá.

„Izraelská armáda v pondělí zveřejnila video a fotografie zbraní, které skupina podle ní skladovala v suterénu nemocnice Rantissi, dětské nemocnice specializované na léčbu rakoviny,“ napsala k tomu agentura Reuters.

Ozbrojenci z Hamásu oznámili, že propustí 70 žen a dětí, které drží jako rukojmí, pokud Izrael přistoupí na pětidenní příměří.  

„Řekli jsme (katarským) zprostředkovatelům, že v pětidenním příměří můžeme propustit 50 z nich a počet by mohl dosáhnout 70. Ale je to obtížné, protože rukojmí drží různé frakce,“ řekl mluvčí brigády Al-Kasám Abu Ubaida. Izrael podle agentury Reuters požaduje propuštění nejméně sta rukojmích.

Server listu Washington Post naznačil, že se ozbrojenci Hamásu a Izraelci blíží k dohodě, že teroristé propustí ženy a děti, které drží jako rukojmí a Izrael na oplátku propustí ženy a mladé lidi, kteří sedí ve věznicích židovského státu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hamás jsou bandité! Schovávat se v nemocnici je odporná zbabělost! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesathene , 14.11.2023 9:08:21
Ta nemocnice i další měla být evakuována už před přepadením Izraele! Co čekali! Že ty jejich vraždy budou bez následků!? Ta primitivita těch radikálů je očividná!

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…