Grebeníček ve sněmovně řečnil o Palachovi. A pravice odešla ze sálu

08.02.2013 10:21

Poslanecká sněmovna po dlouhé době zažila hromadný odchod poslanců ze sálu během jednání. Důvodem manifestačního opuštění jednání pravé části spektra bylo vystoupení poslance KSČM Miroslava Grebeníčka, který zpochybnil oběť studenta Jana Palacha.

Grebeníček ve sněmovně řečnil o Palachovi. A pravice odešla ze sálu
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Bývalý předseda KSČM připustil, že Jana Palacha má smysl si připomínat. Pak však protestoval proti tomu, že tato událost je historicky interpretována velmi svérázně. „Tvrzení, že se Jan Palach stal symbolem boje proti totalitní komunistické moci, je naprosto zavádějící,“ zaznělo Sněmovnou. V reakci na jeho vystoupení opustili demonstrativně jednací sál poslanci ODS, TOP 09 a LIDEM.

Grebeníček podle serveru IDNES.cz vystoupil při projednání novely zákona o státních svátcích. Právě v ní bylo navrženo výročí Palachovy smrti jako památný den Ještě předtím poslankyně ČSSD Hana Orgoníková uvedla: „Byla jsem vrstevnicí Jana Palacha, zúčastnila jsem se jeho pohřbu, já ten zákon vřele podporuji.“

Na jeho vystoupení reagovala poslankyně ODS Jana Černochová: „Expředseda KSČM Grebeníček nám jasně ukázal, že jeho myšlení a demagogie hraničící s fanatismem se nikam neposunulo,“ vzkázala. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová pak prohlásila, že Grebeníček vůbec neměl morální právo k Palachovi vystupovat.

Komunistická poslankyně Marta Semelová naopak uvedla, že současný režim falšuje historii, a to už v učebnicích pro první stupně základní školy. Zmínila rovněž fakt, že se z vrahů dělají oběti, čímž zjevně narážela na skupinu bratří Mašínů, kteří po Únoru 1948 zabili několik lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…