Guvernér Georgie je nejodvážnější v pandemií zamořených USA. Otevřel už skoro vše. Trump nesouhlasil, přitom chce rozjet ekonomiku

02.06.2020 17:40

Počet nakažených koronavirem v USA stále narůstá. Guvernér státu Georgia, populací srovnatelného s Českem, Brian Kemp nicméně většinu svých restrikcí již zrušil. Prezident Donald Trump vysílá dost smíšené signály. To píše Jana Hunt z Washingtonu, D. C., která pro ParlamentníListy.cz přináší zajímavosti z USA. Nyní o situaci s pandemií.

Guvernér Georgie je nejodvážnější v pandemií zamořených USA. Otevřel už skoro vše. Trump nesouhlasil, přitom chce rozjet ekonomiku
Foto: Archiv JH
Popisek: Washington D.C. bude podle starostky částečně otevřen

Všechny státy v USA se otevřely, Washington D. C. částečně. A právě tam žije krajanka Jana Hunt, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala materiál, jak to s nemocí covid-19 přesně vypadá ve Spojených státech amerických.

Guvernéři uvolňují restrikce

Před oslavou Dne obětí války 25. května všechny státy USA zrušily alespoň částečně opatření proti koronaviru. A to i přesto, že v mnoha z nich počet nemocných stále narůstá.

Mezi státy, které uvolnily protivirová opatření, a ve kterých počet nemocných narůstá, patří Florida, Texas, Alabama a další. V hlavním městě, kde měla zůstat omezení v platnosti až do 8. června, ale nedávno tamní starostka oznámila, že i Washington D. C. se částečně otevře.



Většina států povolila podnikům otevřít s určitými restrikcemi, jako například omezení počtu zákazníků. Přesto, že guvernéři uvolňují restrikce, obecní či okresní omezení mohou být přísnější. V několika státech povolili guvernéři otevření určitých okrsků a regionů, které splňují kritéria pro otevření, nicméně jiné, více postižené oblasti, stále udržují uzavřené.

Georgia jako Česko

Stát Georgia na jihovýchodním pobřeží USA má populaci téměř obdobnou s Českou republikou. Nákaza v Georgii a v Česku vypukla ve stejné době. Časová linie ochranných opatření však probíhala velmi rozdílně. Guvernér Brian Kemp vyhlásil zdravotní pohotovost 14. března. O dva dny později byly uzavřeny školy a 23. března byla zakázána všechna shromáždění nad deset osob. Druhého dubna byl nařízen – shelter in place order, tedy přístřeší v místě nařízení. Ale již 24. dubna guvernér povolil otevření fitness center, bowlingových hal, kadeřnictví a kosmetických salonů. Divadla, kina a restaurace byly otevřeny 27. dubna.

Vzhledem k obdobné populaci je porovnání mezi Českem a Georgií zajímavé. K 27. květnu podlehlo koronaviru v Česku 317 osob a více než 9000 onemocnělo. V Georgii ke stejnému datu koronaviru podlehlo 1907 a přes 44.000 osob onemocnělo.

Guvernér Georgie byl „nejodvážnější“ ze všech guvernérů. Rychlé otevření si vysloužilo kritiku i od prezidenta Trumpa, který jinak otevření a oživení ekonomiky tvrdě prosazuje. „S rozhodnutím guvernéra Kempa silně nesouhlasím,“ prohlásil prezident USA.

Druhou stránkou věci ovšem je, že prezident Trump neustále vysílá smíšené signály. Republikán Kemp otevření Georgie pravděpodobně urychlil ve snaze se prezidentovi zavděčit.

Čas ukáže, který přístup je správný – promoření, nebo pomalejší uvolňování restriktivních opatření.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: ras

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…