Guvernér Singer má radost. Poslední čísla prý potvrzují, že intervence byla správná

15.03.2014 16:39

Česká národní banka (ČNB) v loňském listopadu podnikla intervenci české koruny, čímž si vysloužila četnou kritiku z řad veřejnosti laické i odborné. Její guvernér Miroslav Singer ale nyní poukazuje na čerstvá data vývoje české ekonomiky, která podle jeho názoru potvrzují správnost tohoto zásahu.

Guvernér Singer má radost. Poslední čísla prý potvrzují, že intervence byla správná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer s Jiřím Rusnokem

„Dnes už vidíme, že bez impulsu daného využitím kurzu pro měnovou politiku by ekonomika zažila minimálně roční deflační epizodu, zcela zbytečnou v období rekordní nezaměstnanosti a nedostatečné poptávky. Masivní nárůst cen se nekoná, spotřebitelské ceny rostou historicky mimořádně pomalými tempy a oživení dokonce mírně překvapuje i nás, kteří jsme byli v předpovědi tempa růstu české ekonomiky asi nejoptimističtější," uvedl Singer pro server Prvnízprávy.cz.

Pozitivní důsledky tohoto kroku podle jeho názoru nejvíce pociťují výrobci, zvláště ti exportně zaměření, ale postupně se začnou přelévat i do dalších okruhů české ekonomiky. Slibný vývoj však prý ještě neznamená konec problémů, protože ekonomika se stále nachází v situaci, na kterou bylo listopadové uvolnění měnové politiky evidentně potřebnou odezvou.

Potíže ještě nevymizely

„Nezaměstnanost je blízko historických maxim, mzdový růst v historických minimech, zkrácené pracovní doby nepříjemně univerzálním jevem a nárůsty objednávek ještě zdaleka neeliminují rezervy, které má výrobní sektor v nevyužívání svých stávajících kapacit," upozornil.

Průměrné cenové tlaky v domácí ekonomice jsou podle jeho slov minimální, očekává, proto, že kurz bude stávajícím způsobem využíván pro uvolnění měnové politiky po celý letošní rok.

„Ale je dobré zdůraznit, že pokud by bylo potřeba další uvolňování měnové politiky, je posun časového horizontu ukončení tohoto režimu se stávajícím kurzovým závazkem držet kurz koruny poblíž hladiny 27 Kč za euro dále do příštího roku variantou, která by byla pro takovou situaci vhodnější než změna úrovně kurzového závazku," uzavřel Singer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…