Ha ha, vlastenci. Komik Maryško se směje kvůli rouškám

18.03.2020 21:38

Herec Jiří Maryško se na svém Facebooku pobavil nad anketou týkající se zahalování tváře na veřejnosti z předminulého roku. Česká veřejnost tehdy požadovala, aby se u nás zahalování tváře zakázalo. Anketa tehdy reagovala na dánský zákon zakazující nošení burek a nikábů na veřejnosti. Pro zakázání zahalování tváře se tehdy vyslovili i někteří vládní činitelé. Zahalování, byť pouze úst a nosu, však od dnešní půlnoci bude právě nařízením vlády povinné.

Ha ha, vlastenci. Komik Maryško se směje kvůli rouškám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Od úterý je pro cestující v pražské mhd rouška zakrývající ústa a nos povinná. Ovšem i venku ji většina obyvatel nosit začala

Anketa

Dělá Babišova vláda dost pro zvládnutí virové krize?

92%
8%
hlasovalo: 32561 lidí
Jiří Maryško snímek ankety, zveřejněné na zpravodajském serveru iDNES.cz 8. srpna 2018, okomentoval slovy „Pro pamětníky“. Anketa se tehdy tázala čtenářů, zdali jsou pro zahalování tváře na veřejnosti. „Souhlasíte, aby Česko zakázalo zahalování tváře na veřejnosti?“ tázal se server v reakci na záměr některých politiků zavést zákon, jenž by u nás po vzoru Dánska zakazoval zahalovat tvář na veřejnosti.

Na anketu odvětilo souhlasně hned 6 961 respondentů. Pouze 807 z nich pak bylo proti.

Pro zavedení zahalování tváře horovali mnozí politici. „Nové technologie k identifikaci potřebují tvář vidět v případě různých teroristických útoků. S tímhle krokem souhlasím, je to otázka bezpečnosti,“ tvrdil předseda klubu lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Pro zavedení zákona se vyjádřili též předseda SPD Tomio Okamura či předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

V návaznosti na dnešní vládní nařízení, které lidem od půlnoci zakazuje vycházet bez pokrývky nosu a úst, mohou lehce absurdně vyznívat slova dnešních vládních představitelů z tehdejší doby. „Ano, jsem pro, aby zákaz zahalování obličeje na veřejnosti platil i v České republice. Budeme se o tom určitě v rámci vládní koalice bavit,“ sdělil serveru iDNES.cz v srpnu 2018 ministr vnitra a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček (ČSSD), který veřejnost o dnešní formu zahalování intenzivně žádá v posledních dvou dnech.

Zákon o zakazování zahalování tváře chtěl podpořit i premiér Andrej Babiš (ANO). „Samozřejmě, my nejsme zvyklí se zahalovat,“ uvedl.

Zákaz zahalování tehdy mířil především na vyznavače islámu. Dánský parlament zákon zakazující nošení burek a nikábů na veřejnosti schválil v květnu 2018, na počátku srpna toho roku pak vešel v platnost. Dánsko tak zavedlo podobná pravidla, jako již v té době z evropských zemí měly Francie, Norsko, Nizozemsko či Rakousko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…