Hádka o ČT: Smoljak vytáhl staré maily, exministr Staněk se neudržel

25.11.2020 11:02

Dění kolem Rady České televize se začíná opět dramatizovat. Pod kotel vydatně přiložil i Senát, když schválil rezoluci, že postup Rady při odvolávání Dozorčí komise byl nezákonný. Do Českého rozhlasu přišel do pořadu Pro a proti stanovisko hájit senátor David Smoljak, který v bojích o veřejnoprávní televizi patří k nejaktivnějším. Proti němu usedl bývalý ministr kultury Antonín Staněk, poslanec ČSSD, který naopak současnou televizi kritizuje.

Hádka o ČT: Smoljak vytáhl staré maily, exministr Staněk se neudržel
Foto: Senát ČR
Popisek: Senátor David Smoljak promlouvá o nebezpečí některých kandidátů do Rady ČT

Anketa

Zažili jste v posledních dnech potíže s nakupováním?

15%
85%
hlasovalo: 8032 lidí

Antonín Staněk se domnívá, že odvolání vlastního poradního orgánu, s jehož prací jsem nespokojen, je v kompetenci Rady ČT. Smoljak ale nesouhlasí. „Právní analýza jasně říká, že odvolání dozorčí komise nebylo v souladu se zákonem,“ trvá na svém senátor.

Podle něj jsou v zákoně o České televizi vypsány důvody, pro které může být komise odvolána, a tyto důvody zkrátka nebyly naplněny. Proto Senát vyzval Poslaneckou sněmovnu, která Radu ČT volí, aby „situaci napravila“. V rezoluci je jasně uvedeno, jak má tato „náprava“ vypadat, například Senát žádá odvolání členů Rady ČT, kteří odvolání Dozorčí komise podpořili.

Staněk připomněl, že kritika Dozorčí komise z řad radních zaznívala dlouho před jejím odvoláním a je zjevné, že Rada s prací svého poradního orgánu nebyla spokojena.

„Pokud se rozhodla rada takto postupovat, oslabuje jen sama sebe, protože ztrácí svůj poradní orgán. Ale pokud tento pracuje, jak pracuje, tak by ho každý normální člověk odvolal,“ myslí si poslanec Staněk.

Smoljak ale namítá, že se jednalo o odvolání kontrolního orgánu, který má jako jediný přístup do účetnictví. A pokud to Rada učinila v předvečer schvalování rozpočtu České televize, při kterém tyto informace potřebuje, tak to nedává žádný smysl.

CELÁ DEBATA ZDE

A Staňkovy argumenty o nespokojenosti radních Smoljak nebere. „I když jste nespokojen s prací nějakého orgánu, nemůžete ho jen tak odvolat nezákonným postupem,“ protestuje.

Pak přišel senátor s teorií, že celý problém začal zvolením šestice nových členů Rady v první polovině letošního roku. To bylo podle něj řízené politiky vládního hnutí. „Podle uniklých e-mailů víme, že hlavním kritériem pro zvolení byl pozitivní vztah k hnutí ANO a negativní vztah k řediteli ČT,“ tvrdil Smoljak v pořadu Pro a proti.

Vysvětluje to tak, že držitelům moci vadí, že televize dělá kritickou publicistiku. Takže chtějí udělat změny, aby této kritice už čelit nemuseli.

Staněk, který byl v Babišově vládě ministrem kultury, ale nesouhlasí. „O žádné ohrožení nezávislosti a a svobody České televize nejde. Ale její vedení si zvyklo, že je nekritizovatelné,“ myslí si.

Připomíná, že odvolaná dozorčí komise byla nástrojem vedení televize, které ji využívalo k tomu, aby Radě, kontrolnímu orgánu ČT, předkládala materiály v takové podobě, aby nebylo možné se v nich příliš hrabat. Radní ČT totiž obvykle ekonomice moc nerozuměli.

Vše se změnilo letos, když do Rady přibylo několik ekonomů v čele s Hanou Lipovskou. Tito odborníci postupně začali fungovat, jak to v ČT chodí a jakou roli přitom dozorčí komise hraje. A právě proto sílila nespokojenost, která vyústila v odvolání komise.

Staněk navíc zdůraznil, že současné složení Rady ČT, i když je kritizováno, tak věrněji než předchozí Rada reprezentuje politické rozložení sil v Poslanecké sněmovně, a tedy i postoje koncesionářů. „Ptejme se, jestli právě jakékoliv útoky tímto směrem nejsou nedemokratické,“ vrátil Smoljakovi jeho poznámky o tom, jak je Rada nedemokratická.

Senátor na to později reagoval s pobavením: „Výtka, že rada nemůže zastupovat jen zájmy opozice je úsměvná, protože dovolbu posledních tří členů oslavoval Tomio Okamura jako tři trefy do černého“.

Senátor se také rozčiloval, že radní kritizují jednotlivé pořady ČT, i když jim to vůbec nepřísluší.

Například je kritizován pořad Reportéři ČT za reportáže o „udavačce z Lidic“.

I pro toto má senátor Smoljak vysvětlení: „Dříve odpůrci říkali, že je veřejnoprávní televize zbytečná a je třeba ji vyhodit do povětří. Ukazuje se ale, že má velkou podporu veřejnosti a radikální útoky nenacházejí podporu, tak se kritika soustředí na jednotlivé lidi a pořady“.

Podle Antonína Staňka ale bohužel jsou v některých případech pochybnosti na místě. Zejména pokud jde o nezávislost některých redaktorů. Pokud se ukazuje, že nedokáží být objektivní, těžko se podle poslance ČSSD divit, že jim lidé nedůvěřují.

Poznamenal také, že Česká televize vytrvale odmítá odpovědět na dotazy podle tzv. „stošestky“ (zákon garantující občanům právo na informace od úřadů a veřejnoprávních korporací) ohledně platů manažerů a především redaktorů.

„Pokud vím, tak jsou platy vedoucích pracovníků na stránkách České televize zveřejněny,“ divil se Smoljak. O platech redaktorů se nezmínil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…