Hájíte rudé zločince. Vondra účtuje s nepřáteli protitotalitního ústavu

05.04.2013 11:08

Bývalý ministr obrany Alexander Vondra na webu Pravybreh.cz ostře vstoupil do sporu o podobu Ústavu pro studium totalitních režimů. Podle něj se levice snaží nadbíhat komunistům a paralyzovat práci výzkumné instituce, která je již od svého vzniku trnem v oku všem, kteří se ke zločinům minulosti, zejména té komunistické, nechtějí vracet.

Hájíte rudé zločince. Vondra účtuje s nepřáteli protitotalitního ústavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Vondra připomíná, že levici byl Ústav trnem v oku vždycky. Již po jeho vzniku si stěžovali u Ústavního soudu, který jejich žalobu odmítl, ale ještě v soudní místnosti prý poslanec ČSSD Zdeněk Jičínský, který stěžovatele zastupoval, pronesl, že „hora porodila myš“ a že se zákon změní, jakmile k tomu levice dostane příležitost.

Následovaly další kontroverzní události- již po necelém roce činnosti výzkumníci šlápli na kuří oko mnohým, když zveřejnili příběh agenta- chodce, který se dostal do vězení po udání od spisovatele Milana Kundery. Následovaly podobně výbušné objevy o odbojové skupině bratří Mašínů a o počátcích Občanského fóra. Následovalo období bouřlivých sporů, kterým padl za oběť první ředitel Ústavu Pavel Žáček a situace se uklidnila až po volbě Daniela Hermana, bývalého mluvčího České biskupské konference.

V zimě však levicový Senát začal úřadovat a do Rady Ústavu zvolil čtyři nové členy- historičku z Národního archivu (který dlouhodobě s protitotalitním Ústavem soupeří), dlouholetého poradce různých politiků ČSSD Lukáše Jelínka, dále Michala Uhla, člena týmu místopředsedy ČSSD a hlasitého kritika Ústavu Jiřího Dienstbiera a politologa Jana Bureše, který je městským zastupitelem za ČSSD a zástupcem jejího levého křídla. Do čela Rady pak byla zvolena Petruška Šustrová, která se významně angažovala již při sesazení Pavla Žáčka.

„Lubomír Zaorálek nedávno jednomu z pracovníků ÚSTR potvrdil, že postup nově zvolených členů rady posvětilo grémium ČSSD. Dalším krokem má být odvolání ředitele Hermana a jeho spolupracovníků. Buzerace a nesmyslné požadavky, které nová rada na ředitele jsou zatroubením do útoku ve stylu starých komunistických akčních výborů,“ píše k tomu Vondra.

Pak připomíná, že levicovým historikům a politikům se nepozdává už název Ústavu, neboť tvrdí, že již od Stalinovy smrti roku 1953 u nás žádná totalita nebyla. „Prostý fakt, že KSČ si až do roku 1989 silou nárokovala vedoucí úlohu a žádnou konkurenci nepřipustila, že svou moc opírala o všudypřítomnou Státní bezpečnost, tvrdou cenzuru ve sdělovacích prostředcích a státně řízené hospodářství, zřejmě nic moc neznamená,“ píše k tomu Vondra. Tato interpretace má podle něj ospravedlnit především skupinu „osmašedesátníků“. Ti se tak vymlouvají z toho, že v padesátých letech obvykle s režimem ochotně spolupracovali, zatímco o dvacet let později už byli za hrdiny.

„Vznikem a prací ÚSTR a naše země splácí dluh, který má nejen vůči aktivním odpůrcům komunismu, ale i vůči budoucím generacím. „Ten, kdo nezná minulost, je odsouzen ji opakovat,“ zní motto v záhlaví zákona z roku 2007,“ připomíná Vondra závěrem. Všude jinde prý takové Ústavy vznikaly již v devadesátých letech nebo na přelomu tisíciletí, jen my jsme museli čekat až do skončení osmileté vlády ČSSD na rok 2007.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…