Halík: I Kristus měl nepřátele. Kdyby mně fandili lidé jako Klaus a Zeman, ptal bych se, co dělám špatně

05.08.2016 18:36

Prezident Miloš Zeman chtěl, aby mne církev „podřízla“. To prohlásil v dnešním rozhovoru se serverem Euro.cz kněz Tomáš Halík. Zeman s Halíkem dlouhodobě nevychází, například jej podle serveru přirovnává ke kambodžskému diktátorovi a masovému vrahovi Pol Potovi.

Halík: I Kristus měl nepřátele. Kdyby mně fandili lidé jako Klaus a Zeman, ptal bych se, co dělám špatně
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Halík se v rozhovoru mimo jiné snažil vyvrátit nedávný výrok prezidenta Zemana, že mu katolická církev zakázala kandidovat příští rok v prezidentských volbách. Podle kněze tím Zeman na sebe něco prozradil. „Že zřejmě na někoho v církvi dělal nátlak, aby si mne církev sama ‚podřízla‘,“ uvedl. Svou kandidaturu v prezidentských volbách označuje jako nepravděpodobnou, nevylučuje ji však. 

Dle svých slov od jisté doby navíc výroky Miloše Zemana nebere vážně. „On ví, že není schopen nabídnout společnosti pozitivní myšlenky a vize, tak se snaží udržet si pozornost médií skandálními, často vulgárními výroky, víc od něho už čekat nelze. Ty výroky vypovídají něco spíš o něm než o mně,“ sdělil.

Kromě Zemana Halíka kritizují také kardinál Dominik Duka či exprezident Václav Klaus. V zahraničí však Halík sbírá ocenění. „Doma lidé bývají ceněni až po smrti, snášet závist a nenávist je přirozená daň za úspěch. Když i Kristus měl nepřátele, proč právě já bych měl být výjimkou? Kdyby mně fandili lidé jako Klaus a Zeman, ptal bych se, co dělám špatně,“ podotkl Halík.

„Lichotit veřejnému mínění, potvrzovat obecné předsudky a říkat lidem, co chtějí slyšet, je určitě snadná cesta k oblibě a politickému úspěchu. Pro mne je však nad všechny funkce a potlesk důležitější svoboda a nezávislost, moci říkat vždy jen to, co si skutečně myslím, co odpovídá mému svědomí, rozumu a zkušenosti,“ poznamenal také kněz. Následně se vyjádřil ke vztahu s Dominikem Dukou, s nímž jej podle jeho slov pojí čtyřicetileté přátelství.  

„Stále si ho vážím, ale teď vnímám, že naše pohledy na roli církve ve společnosti i na mezinárodní problémy jsou skutečně odlišné. Já jsem se dlouho domníval, že se budeme vzájemně doplňovat, ale zřejmě to tak snadno nejde, obklopil se jinými lidmi,“ řekl.

Původní text ZDE.

Strach z uprchlíků i z muslimů u nás vnímá jako iracionální. I z toho důvodu, že uprchlíků sem proudí menšina a s muslimskou minoritou nejsou žádné problémy. „To, že se lidé obávají o narušení naší identity, prozrazuje, že vědomí naší identity, toho, kam patříme, je v současné společnosti velice slabé. Proto se u nás tolik snaží ruská propaganda,“ podotkl. Nelichotivě se však vyjádřil ke stoupencům protiislámského politika Martina Konvičky. Konvičkovci jsou podle něj mentální odnoží nacismu a nebezpečné zlo. „Jako by přesně plnili zadání džihádistických extremistů – provokovat a urážet muslimy, kteří jsou dobře integrovaní do společnosti, a nahánět je tak do náruče extremistů. Nevím, zda jsou tak hloupí, že si to neuvědomují, nebo tak zaslepení zlobou, že se ochotně stávají šiřiteli toho, čemu vyhlašují válku – ke své existenci potřebují extremisty, tak si je vychovávají,“ podotkl.

Závěrem se Halík vyjádřil také k brexitu, na něj doplatí nejvíce Velká Británie. „Pokud se nepodaří ten nešťastný krok nějak zeslabit – o což se mnoho lidí v Británii snaží, byl by to opravdu konec ‚Velké Británie‘, cesta k bezvýznamnosti,“ uzavřel se slovy, že pro Česko by opuštění Unie znamenalo podobnou ekonomickou a politickou sebevraždu, jako bylo odmítnutí Marshallova plánu po válce. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…