Hamáček: První vakcína proti covidu by do Česka mohla dorazit mezi svátky

18.12.2020 20:00

První vakcína proti covidu by do Česka mohla dorazit již mezi svátky a prvních deset tisíc dávek vakcíny dostanou lékaři a sestry, oznámil na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný. V současné době se vedou diskuze, zda se očkovat nechat či nenechat. Mezi ty, kteří se očkovat nechají patří předseda sociální demokracie a ministr vnitra Jan Hamáček. Informoval o tom na facebooku.

Hamáček: První vakcína proti covidu by do Česka mohla dorazit mezi svátky
Foto: repro Facebook
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček na natáčení předvolebních klipů

"Bez proočkování populace se v boji proti covidu nedá uspět. Jednoznačně proto říkám, že až na mě vyjde řada (vzhledem k věku a dalším parametrům), očkovat se nechám. Vnímáte to stejně? Hlasujte,“ vyzval své fanoušky Hamáček. 
 
 
25 hodin od zveřejnění příspěvku hlasovalo téměř 6 tisíc lidí.  A výsledek? 4250 hlasovalo, že se očkovat nenechají a jen 1600 zúčastněných, že se očkovat nechají. 
 

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19?

27%
62%
hlasovalo: 34305 lidí
„Stejně jako všichni, kdo mi píšete, se i já samozřejmě chci vrátit zpátky k normálnímu životu. Chci se nebát navštěvovat příbuzné a kamarády. Chci, aby podnikatelé mohli provozovat svůj byznys bez omezení. Chci, aby si zdravotníci odpočinuli. Chci zajít do restaurace, divadla, muzea nebo kina,“ vypsal Hamáček své důvody pro očkování. 
 
V rámci České republiky bude k dispozici zhruba 200 očkovacích center v zdravotnických zařízeních, a kolem 5000 praktických lékařů, kteří se budou na očkování podílet.
 
„Jestliže sem dojdou dávky mezi Vánoci, budou první lidé očkováni v těch dnech. Mezi prvními očkovanými budou zejména zdravotničtí pracovníci Motola a VFN. V současné době opět dochází k pomalému, ale trvalému nárůstu nově diagnostikovaných osob koronavirem, tak je velmi pravděpodobné, že se bude zvyšovat i zátěž nemocnic. Musíme zajistit, aby bylo vždy dost zdravotníků, sestřiček a lékařů, takže tuto první vakcínu využijeme zejména pro ně,“ sdělil k tématu již dříve ministr Blatný.
 
 
 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …