Hamáček: Toto opatření je už maximum

22.10.2020 8:14

Šéf Ústředního krizového štábu, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček má koronavirus. Novinářům popsal, jak u něj onemocnění covid-19 probíhá a jak se cítí. Prozradil také, co ještě může vláda udělat.

Hamáček: Toto opatření je už maximum
Foto: repro Facebook
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

„Popsal bych to jako lehčí nachlazení. Bolí mě hlava, mám rýmu, pokašlávám, tlak za očima,“ prozradil Hamáček v rozhovoru pro MF Dnes.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

Hamáček je připraven dál vést Ústřední krizový štáb i z karantény, ale už se nebude účastnit jednání o tom, v jaké podobě proběhnou oslavy státního svátku 28. října. Myslím si, že by bylo adekvátní, aby se to odehrálo v rovině projevu prezidenta republiky k občanům a veškeré další věci se odložily na příhodnější dobu,“ konstatoval.

Pokud jde o zpřísněná protikoronavirová opatření, která platí ode dneška, vláda podle Hamáčka nemohla jednat jinak. Riskovala by zahlcení nemocnic. „Já věřím tomu, že tato opatření zaberou. Ten totální lockdown by znamenal obrovské ekonomické škody z hlediska průmyslu a tak dále. Tohle by mělo zabrat,“ zdůraznil Hamáček.

V rozhovoru pro deník Právo uznal, že se dá debatovat o tom, zda vláda s těmito opatřeními měla přijít dřív. Moc nových opatření, které by ještě vláda mohla přijmout, už podle Hamáčka není.

„Vláda již použila ten nejtěžší kalibr, který je. Kromě totálního vypnutí ekonomiky a celé země, což si nedovolili, kromě Izraele, nikde. Toto je maximum. Důvod je ten, že i když jsme masivně navýšili kapacitu nemocnic, prakticky jsme ji zdvojnásobili za cenu odkladu některých výkonů, tak se ukázalo, že počet nakažených stále roste. A když nic neuděláme, tak kolem 8. až 10. listopadu nám dojdou kapacity, nemocnice se přeplní,“ upozornil Hamáček.

Pod velkým talkem je prý celý integrovaný záchranný systém, protože počty nakažených významně rostou mezi zdravotníky, hasiči i policisty. „Nákaza postupuje poměrně rychle, kolem 200 až 250 případů nemoci nebo karantény denně. Celý integrovaný systém je pod velkým tlakem. U hasičů, kterých je méně, je ten problém viditelnější. Jsou stanice, kde již nejsou kompletní výjezdy, takže se využívají i dobrovolné jednotky,“ řekl Hamáček.

Požádal své spoluobčany, aby co nejvíc zůstávali doma a kupříkladu na úřady chodili jen v těch nejnezbytnějších případech.

Prozradil také, že vláda bude téměř jistě žádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…