Hamáček prozradil prezidentovi, co mu nabídl Andrej Babiš

19.04.2018 19:51

Předseda ČSSD Jan Hamáček se ve čtvrtek odpoledne sešel s hlavou státu a informoval ji o vládní nabídce, kterou ČSSD v pondělí od hnutí ANO dostala. Informoval prezidenta také o tom, s čím půjde na politické grémium strany. O konkrétních věcech podle Novinek.cz nemluvil. Žádné personální obsazení resortů nesdělil.

Hamáček prozradil prezidentovi, co mu nabídl Andrej Babiš
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

„Informoval jsem prezidenta o možnostech pokračování jednání,“ řekl Novinkám Hamáček po téměř hodinovém jednání s prezidentem Zemanem. Hamáček prezidenta informoval i o tom, s čím půjde na politické grémium strany. O konkrétních věcech nemluvil. Žádné personální obsazení resortů nesdělil. Když od novinářů padl dotaz, zda by měl být ministrem zahraničí europoslanec Miroslav Poche, předseda ČSSD se rozesmál. Podle něj ale ČSSD stále trvá na svých dřívějších podmínkách jako například neúčast trestně stíhaného premiéra ve vládě. Sociální demokracie také požadovala Ministerstvo vnitra či financí.

Více informací nezaznělo ani od mluvčího prezidenta. Ten jen krátce okomentoval, že jednání bylo konstruktivní, k jeho průběhu se pak nevyjadřoval. „Počkejme si na zítřek, zasedá vedení ČSSD. V sobotu zasedá KSČM, a tak počkejme, co bude dál,“ odkázal Ovčáček na další průběh jednání. Sjezd navštíví i Miloš Zeman, který má přednést půlhodinový projev. 

Celá zpráva zde.

Až páteční předsednictvo rozhodne o tom, zda budou jednání o vládě pokračovat. Někteří členové ČSSD doporučují nová jednání neotevírat. Mezi nimi například Jan Chvojka. Odkazují tak především na sněmovní hlasovací koalici ANO, SPD a KSČM. Tu jsme mohli znovu zaznamenat při hlasování o šéfovi komise pro kontrolu GIBS, kterým se stal Jiří Mašek z ANO.

Obě strany všechna jednání konzultovaly se Zemanem. V rámci nové nabídky od ANO se spekuluje o tom, že sociální demokracii bylo nabídnuto  pět resortů – školství, obrana, zahraničí, práce a sociálních věcí a kultura – s tím, že vnitro by mohlo být obsazeno nezávislým odborníkem. Zeman je dlouhodobým zastáncem vládního modelu menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD s podporou komunistů. Podle předsedy SPD se Zeman nebránil ani variantě ANO, SPD a KSČM po selhání jednání s ČSSD. Tato varianta nebyla akceptovatelná ze strany některých členů ANO, proto se hnutí vrátilo k jednacímu stolu s ČSSD. Účast ostatních stran ve vládě se v tento okamžik jeví jako nepravděpodobná.

V sobotu dopoledne Miloš Zeman vystoupí na sjezdu KSČM, na kterém lze očekávat, že komunistům doporučí, aby případný vznik takové vlády podpořili. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…