Hamás propouští rukojmí na hranici Egypta

25.11.2023 8:59

Ozbrojenci z Hamásu a vojáci židovského státu si vyměňují první skupiny rukojmích a německá ministryně zahraničí Annalena Baerbock prohlásila, že příměří teď musí trvat co nejdéle, aby se Palestinci dočkali pomoci. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu znovu zdůraznil, že usiluje o návrat všech rukojmí z rukou teroristů a zároveň ujistil své spoluobčany, že všechny cíle stanovené pro ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) budou naplněny. Mezi propuštěnými byly i dvě izraelské holčičky ve věku 5 a 2 roky a jejich maminka.

Hamás propouští rukojmí na hranici Egypta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění na podporu Izraele.

Teroristé z hnutí Hamás propustili v první den příměří mezi ozbrojenci Hamásu a ozbrojenými silami Státu Izrael (IDF) první skupinu rukojmích. Byly mezi nimi i děti. Ve skupině se objevili čtyři Němci. O jejich propuštění informoval server listu Jerusalem Post.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari řekl, že 22 rukojmích, složených z Izraelců a cizích státních občanů, dorazilo na leteckou základnu Hatzerim, odkud brzy vzlétnou do nemocnic a setkají se se svými rodinami. Dva izraelští občané byli převezeni do Wolfson Medical Center sanitkou, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

„Katar, který působil jako prostředník pro dohodu o příměří, uvedl, že bylo propuštěno 13 Izraelců, někteří s dvojí státní příslušností, plus 10 Thajců a Filipínec. Z izraelských věznic bylo propuštěno 39 zadržených palestinských žen a dětí,“ napsala agentura Reuters.

„Právě jsme dokončili návrat první várky našich rukojmích. Děti, jejich matky a další ženy," řekl premiér Benjamin Netanjahu. „Ale zdůrazňuji vám, rodinám a vám, občanům Izraele: Jsme odhodláni vrátit všechny naše rukojmí,“ řekl jasně.

Mezi propuštěnými izraelskými rukojmími prý byly čtyři děti v doprovodu čtyř rodinných příslušníků a pět dalších starších žen.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbock prohlásila, že příměří teď musí trvat co nejdéle, aby se Palestinci dočkali pomoci. „Příměří musí nyní trvat co nejdéle, aby bylo zajištěno, že obyvatelé Gazy obdrží životně důležité zboží, jako jsou léky, jídlo, voda a pomoc," nechala se slyšet.

Server Jerusalem Post popsal, jak propouštění rukojmí probíhá.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29502 lidí
Palestinci rukojmí propouští na hranici s Egyptem a teprve z Egypta se rukojmí Hamásu vrací do Izraele. Případně do Thajska, kam zamířila část rukojmích. Ještě na egyptském přechodu prověřuje totožnost propuštěných rukojmí izraelská tajná služba Šin Bet, ale podle izraelského listu tajné služby rukojmí nevyslýchají. Jen je chtějí dostat k rodinám. Z izraelských věznic recipročně míří do pásma Gazy několik vězňů. Na jejich propuštění dohlíží Mezinárodní výbor Červeného kříže.

„Hluboká bolest, kterou pociťují rodinní příslušníci, kteří byli odloučeni od svých blízkých, je nepopsatelná. Ulevilo se nám, že někteří z nich se po dlouhém období smutku znovu shledají," řekl Fabrizio Carboni, regionální ředitel MVČK pro Blízký východ. „Naším přáním je, aby byli všichni rukojmí propuštěni a občané byli chráněni před bolestí a utrpením způsobeným ozbrojeným konfliktem."

Mezi propuštěnými je i rodina Yoniho Ashera. Na svobodu se dostala jeho manželka Doron a jejich dvě malé dcery Raz (5) a Aviv (2), které byly odvezeny 7. října z uzavřené místnosti domu Doroniny matky v kibucu Nir Oz poblíž Gazy. Doronina matka, Efrat Katz, byla zabita při krvavém útoku teroristů z Hamásu na území Izraele. „Jsem šťastný, ale nebudu slavit, dokud se nevrátí všichni rukojmí,“ oznámil Asher serveru Times of Israel.

Američtí rukojmí v první skupině propuštěných nebyli. Bílý dům však vydal prohlášení, v němž uvedl, že je potěšen, že postup propouštění rukojmí pokračuje, a také uvedl, že pracuje na propuštění amerických rukojmích zadržovaných Hamásem.

OSN oznámila, že v Gaze bylo vyloženo na 137 kamionů s humanitární pomocí. Na prohlášení nadnárodní organizace upozornila agentura Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…