Harrisová a Soros v Mnichově. Západ je jednotný, řekl Lipavský

19.02.2023 8:40

Západ je v postoji ke konfliktu na Ukrajině jednotný, shrnul český ministr zahraničí Jan Lipavský hlavní závěr třídenní Mnichovské bezpečnostní konference, která v bavorské metropoli v neděli skončí. Viceprezidentka USA Kamala Harrisová tam prohlásila, že Rusko páchá na Ukrajině válečné zločiny a že Putin nesmí uspět. O ukrajinském vítězství, které by vedlo k rozpadu ruského impéria a ke konci ohrožování Evropy, na bezpečnostní konferenci promluvil také americký finančník George Soros.

Harrisová a Soros v Mnichově. Západ je jednotný, řekl Lipavský
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Jednotu Západu podle šéfa české diplomacie Lipavského nenarušují ani různé debaty o rozsahu podpory Ukrajině, protože v Mnichově zaznívala jasná slova podpory Kyjevu v jeho boji proti ruské invazi. „Máme samozřejmě různé debaty, jak Ukrajině pomáhat a co udělat. Někdy je diskuse až příliš teoretická o budoucích scénářích, ale ta hlavní zpráva z Mnichova je, že Evropa zůstává jednotná," řekl Lipavský českým novinářům. „Evropa je jednotná. My jsme jednotní. Západ je jednotný,“ dodal.

Podle Lipavského není jasné, jak bude konflikt v budoucnu vypadat. „Ale deklarace pomoci jsou silné,“ řekl. „Klíčové je, aby deklarace byly naplněny konkrétními skutky, ale k tomu slouží jiné formáty, které se tomu intenzivně věnují,“ pronesl o pomoci západních států Ukrajině.

„Konflikt na Ukrajině hlavně nesmí Rusko vyhrát,“ prohlásila viceprezidentka USA Kamala Harrisová, jež se v bavorské metropoli Mnichovské bezpečnostní konferenci také zúčastnila. Dodala, že Rusko se na Ukrajině chová barbarsky a nehumánně, že během invaze páchá válečné zločiny a zločiny proti lidskosti: „Spojené státy formálně uznávají, že Rusko páchá zločiny proti lidskosti. A já říkám, že všichni, kdo se těchto zločinů dopouštějí, a jejich nadřízení, kteří nesou spoluvinu, se budou zodpovídat,“ řekla Harrisová. „Spravedlnosti musí být učiněno zadost,“ dodala.

„Ruská vojska na Ukrajině páchají hrůzná zvěrstva a válečné zločiny. Ruská vojska systematicky útočí proti civilistům, dopouštějí se znásilňování, zabíjení ve stylu poprav, bití a deportací,“ řekla Harrisová.

„Ruský prezident Vladimir Putin nesmí na Ukrajině uspět, neboť by to jen podpořilo další autoritářské režimy,“ dodala viceprezidentka USA.

O dalším vývoji války, podle amerického finančníka George Sorose, který na bezpečnostní konferenci veřejně promluvil, by mohl rozhodnout ukrajinský protiútok na jaře: „Ukrajinské vítězství by mělo za následek rozpad ruského impéria,“ tvrdí Soros a odůvodňuje to tím, že některé státy bývalého Sovětského svazu by se po porážce Ruska mohly pokusit o prosazení vlastní nezávislosti. Rusko by pak pro Evropu a svět nepředstavovalo žádné nebezpečí a přineslo by to velkou změnu k lepšímu,“ řekl Soros. Pro demokratické, otevřené společnosti by to bylo výhra, informoval server CNBC.

Soros však poznamenal, že je nepravděpodobné, že by měla na Ukrajinu mířit další podpora ze strany USA. Vysvětluje to především nesouhlasem Sněmovny reprezentantů, ve které se nyní vyskytuje převaha opozičních republikánů.

O jednotě Západu v otázce války na Ukrajině promluvil také zvolený prezident ČR Petr Pavel, podle nějž jednota Západu není v ohrožení: „Musím říct, že právě opak je pravdou. Pokud některé země zastávaly po nějakou dobu zdrženlivější postoje, tak i tyto země volají, že Ukrajině je třeba poskytnout, co potřebuje, a to v co nejkratším čase.“

Jako příklad uvedl Německo: „V době, kdy my už jsme dodávali třeba i těžkou techniku, tak stále bylo zdrženlivé právě při dodávkách těžké techniky, protože to považovalo za riziko eskalace konfliktu,“ zmínil Pavel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…