Hašek Bendlovi: Zakažte dovoz potravin z Polska, lidem hrozí rakovina

05.03.2012 16:47

Stínový ministr zemědělství a venkova za ČSSD Michal Hašek vyzval ministra zemědělství Petra Bendla, aby po více než týdnu trvání solné aféry v Polsku začal konat a vyžádal si od polské strany seznam výrobců, používajících rakovinotvornou posypovou sůl a okamžitě zakázal prodej jejich výrobků a surovin v České republice na nezbytně nutnou dobu.

Hašek Bendlovi: Zakažte dovoz potravin z Polska, lidem hrozí rakovina
Foto: archiv
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD)

Současně by podle Michala Haška měly státní instituce sledující kvalitu a bezpečnost potravin zvýšit kontrolu potravin dovážených z Polské republiky.

"V případě, že polská strana nedá k dispozici seznam výrobců používajících rakovinotvornou posypovou sůl, pak je nutné, aby byl zakázán dovoz všech potravin z Polska na nezbytně nutnou dobu. Riziko pro spotřebitele je příliš vysoké. Nákupům polských surovin by se měli vyhnout i čeští zpracovatelé. Tyto potraviny jsou podle všech dostupných informací zdravotně závadné a jejich užívání může způsobit konzumentům rakovinu," uvádí Hašek v prohlášení zaslaném ParlamentnímListům.cz.

Celá aféra vyšla na světlo světa poté, co se zjistilo, že pětice Poláků prodávala masokombinátům posypovou sůl určenou na silnice a chodníky. Na polském trhu tak mohou být tuny zdravotně závadných potravin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…