Hasenkopf dál odmítá autorství Klausovy amnestie, spor možná skončí smírem

28.07.2014 15:58

Spor o autorství amnestie Václava Klause možná skončí smírem. Bývalý právník Hradu Pavel Hasenkopf se v pondělí u pražského městského soudu shodl s právním zástupcem prezidentské kanceláře, že se pokusí o mimosoudní dohodu.

Hasenkopf dál odmítá autorství Klausovy amnestie, spor možná skončí smírem
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Hasenkopf

Zemanův kancléř Vratislav Mynář loni Pavla Hasenkopfa společně s Klausovými spolupracovníky Ladislavem Jaklem a Petrem Hájkem veřejně označil za jednoho ze tří "spoluotců" amnestie. Toto tvrzení později převzal i prezident Miloš Zeman. Ten navíc Hasenkopfa výslovně nazval hlavním autorem kontroverzního aboličního článku, který zastavil trestní stíhání přesahující dobu osmi let.

Hasenkopf se žalobou domáhá "uvedení věci na pravou míru" a také finančního zadostiučinění - po Zemanovi chce 300.000 korun, prezidentská kancelář a Mynář pak mají společně uhradit dalších 700.000.

"Tento spor je sporem o popření otcovství s tím, že dítětem je zde rozhodnutí prezidenta o amnestii," konstatovala v pondělí s nadsázkou soudkyně Veronika Křesťanová, která k jednání nepředvolala Zemana ani Mynáře. Strany sporu vyzvala k uzavření smíru. Zároveň Hasenkopfa upozornila, že vzhledem k stávající judikatuře by jeho žaloba zřejmě nemohla dopadnout na Zemana, ale pouze na stát, konkrétně na Kancelář prezidenta republiky.

Soud bude pokračovat 25. srpna, kdy se strany buď dohodnou na textu společného prohlášení a spor se uzavře, nebo k smíru nedojde a začne samotné soudní jednání s dokazováním.

"Dospěli jsme k tomu, že se možná můžeme dohodnout. Já bych jenom dodal, že pokud bych byl autorem amnestie z 1. ledna 2013, tak bych se k tomu hlásil a nebyli bychom dnes tady. Označovat mě za autora amnestie vychází nastejno, jako kdyby někdo pana prezidenta Miloše Zemana chtěl označit za autora kuponové privatizace," řekl Hasenkopf novinářům při odchodu ze soudní síně.

"Nikdy jsme netvrdili, že finální znění textu je dílem žalobce (Hasenkopfa)," podotkl právník Hradu Marek Nespala.

Kancléř Mynář trvá na tom, že Hasenkopfovo autorství textu amnestie jednoznačně vyplývá z materiálů, které mu předal sám právník. Když ho proto Hasenkopf loni vyzval k omluvě, odmítl. Hasenkopf za původce aboličního článku amnestie v minulosti označil právníka Zdeňka Koudelku, který byl v předmětné době na stáži na ministerstvu spravedlnosti. Dnes však na přímý dotaz autora textu odmítl označit - indicií k tomu, kdo jím je, je podle něj dost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…