Hasenkopf je nesvéprávný úředník, obořil se ministr Blažek

06.05.2013 17:42

O autorství amnestie se vede poměrně rozsáhlý spor, ve kterém se různé strany obviňují z autorství kontroverzní abolice, a tedy i výsledné verze prezidentského pardonu. Právník Pavel Hasenkopf v pondělí prohlásil, že amnestie je dílem ústavního právníka Zdeňka Koudelky. Ten to ale odmítl. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu o tom hovořil ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Hasenkopf je nesvéprávný úředník, obořil se ministr Blažek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek na kongresu ODS

Právník Hasenkopf mimo jiné uvedl, že závěrečná verze amnestie vznikla na Ministerstvu spravedlnosti. Proti tomu se ale Blažek ohradil.

„Pokud tvrdí, že amnestii zpracovalo Ministerstvo spravedlnosti, a já vím, že to není pravda, tak vás to rozčílí,“ uvedl v pořadu na Českém rozhlase.

Na ministerstvu se amnestie nepřipravovala. Nebylo o to požádáno

Podle Blažka je špatné, že se lže o tom, že ministerstvo vytvořilo amnestii. „Na ministerstvu se nic takového nepřipravovalo, protože o to nebylo požádáno,“ prohlásil ministr.

Blažek ale připustil, že jistý text byl autorizován pod jménem Zdeněk Koudelka. O ministerstvu to prý ale nevypovídá nic. Právník Koudelka je prý od 15. ledna na stáži na Ministerstvu spravedlnosti, ale nikdy nedostal žádný úkol v souvislosti s amnestií.

Hasenkopf je nesvéprávný úředník. Do jisté míry je ovšem jeho jednání pochopitelné

Blažek prý chápe jednání Hasenkopfa. „On má pocit, že nemá být spojován s něčím, s čím on nechce být spojován,“ vysvětlil Blažek. Přesto ho v pořadu na ČRo označil za nesvéprávného úředníka. Právník prý Blažka postavil do role lháře, když tvrdil, že amnestie vznikla na Ministerstvu spravedlnosti.

Faktickým autorem amnestie je Václav Klaus

„V širším slova smyslu kdokoliv tam (Pražský hrad) dával nějaký návrh, ve kterém se škrtalo a přidávalo, tak je spoluautorem. Ale faktickým autorem amnestie je Václav Klaus. O tom není pochyby. Jde o to rozhodnutí, že se bude zastavovat trestní stíhání a jaká bude ta doba a délka,“ poukázal Blažek.

Blažka jako právníka navíc nezajímá, kdo za amnestií stojí. Podle něj už to zajímá jenom novináře a veřejnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …