Hasí, hasí, ale „Harrachov“ dál hoří. Pekarová a Ukrajinky

07.12.2022 10:21 | Ze sítí

Není to pravda, ukrajinské ženy se přestěhují, až v okolí Harrachova najdou ubytování, hasí reportáž TV Nova kancelář předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Na šéfku dolní komory Parlamentu se ale už vrhli i lidé na sociální síti Twitter, kam chodí spíše příznivci vlády. Hanba, zklamala jste nás, píšou. Důvodem je zejména vyjádření Martina Plíška, podřízeného Pekarové, který Nově řekl, že musí myslet i na rekreaci sněmovních zaměstnanců v českém lyžařském letovisku.

Hasí, hasí, ale „Harrachov“ dál hoří. Pekarová a Ukrajinky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Zpravodajství TN.cz přineslo v minulých dnech informaci, že uprchlíci musejí do konce roku odejít ze svého ubytování v objektu patřícím Poslanecké sněmovně v Harrachově do Lipnice nad Sázavou. Zde však podle všeho nemají ani pracovní příležitosti, ani místo ve vzdělávacích zařízeních.

Podle CNN Prima NEWS jde celkem o devatenáct ukrajinských žen a dětí, které jsou v zařízení dolní komory Parlamentu ubytované od března. Nyní jim však Sněmovna odmítla pobyt prodloužit. Důvod? Podle serveru prý rekreace poslanců a zaměstnanců v zimním období.

Mnohé z nich přitom už v horském středisku měly na zimní sezónu domluvenou práci v místních turistických zařízeních, děti tu začaly chodit do škol. Nyní je jim nabízeno začínat znovu v Lipnici, na druhém konci Čech, kde jsou možnosti pracovního uplatnění v zimě mnohem menší.

Šéf kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek vysvětluje, že zaměstnanci Sněmovny musejí mít možnost rekreace. „To zařízení samozřejmě budou moci využívat nejenom poslanci, ale i zaměstnanci Poslanecké sněmovny k relaxačním a rekreačním účelům. Samozřejmě jako kancléř Sněmovny musím taky myslet na využití volného času svých zaměstnanců a chci, aby i zaměstnanci měli možnost využívat tento benefit,“ uvedl.

To se však nelíbí hejtmanům. Ten liberecký, Martin Půta, se podle CNN Prima News snaží najít takové řešení, aby uprchlíci z Ukrajiny mohli zůstat v Harrachově. I to je samozřejmě jedna z možností, kterou ukrajinské ženy bydlící v harrachovském zařízení mají. Najít si bydlení samy.

Velmi rozhorleně reagoval na celou věc jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). „Sněmovna vystěhuje Ukrajince z Harrachova, aby tam mohli relaxovat poslanci. Stát po krajích chce, abychom se připravili na možnou zimní vlnu a navýšili kapacity ubytování v krajích a obcích. A já pak fakt novinářům neumím vysvětlovat tohle. Fakt ne!“ rozhorlil se Kuba na svém twitterovém profilu.

Až když se kauza objevila ve všech médiích, zareagovala předsedkyně Pekarová Adamová. Ve vyjádření pro server IDNES.cz vzkázala, že kauza je podle ní bouří ve sklenici vody. „Chápu snahu o senzaci, ale přesun uprchlíků z Harrachova do jiného kraje nikdo nechce,“ tvrdí.

„Od počátku jsme dohodnuti s Ministerstvem vnitra, že neprodloužení smlouvy je podmíněno zajištěním adekvátního ubytování v rámci regionu,“ tvrdí Pekarová s tím, že Ministerstvo vnitra to přislíbilo. 

Proti informacím TV Nova se ohradila i Kancelář Poslanecké sněmovny, jež uvedla, že informace v reportáži jsou zavádějící. „TV Nova v odvysílaných reportážích neuvedla úplné informace, ačkoliv je měla od vedoucího Kanceláře Poslanecké sněmovny a z vyjádření tiskového odboru Kanceláře Poslanecké sněmovny k dispozici,“ píše se ve stanovisku.

„Pomoc lidem, kteří utíkali z Ukrajiny, nabídla Kancelář Poslanecké sněmovny prakticky hned po vypuknutí války. Obě svá provozně-účelová zařízení dala už v březnu 2022 k dispozici pro ubytování uprchlíků, kterým poskytla stravování i materiální pomoc, zajistila lékařskou péči a pomáhala při začleňování dětí do školní výuky. Pro úplnost dodejme, že jen do konce října 2022 Sněmovna vynaložila na pomoc uprchlíkům přibližně 7,9 milionu korun. Kapacita provozně-účelového zařízení v Harrachově je ukrajinskými uprchlíky v posledních týdnech využívána na přibližně 42 procent, tedy ani ne z poloviny, a víme, že podobná státní zařízení poskytující humanitární pomoc jsou na tom obdobně. Za racionální řešení, i s ohledem na ekonomickou situaci, považujeme tyto ubytovací možnosti spojit. O tom ostatně už dříve jednal vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek se zástupci Ministerstva vnitra, od nichž získal ujištění, že náhradních ubytovacích kapacit v regionu Harrachov a okolí je dostatek a nebude problém tam ukrajinské rodiny přemístit,“ dodává dále Kancelář Poslanecké sněmovny.

„Uvádíme proto na pravou míru, že od samého počátku byla dohoda mezi Poslaneckou sněmovnou a Ministerstvem vnitra o neprodloužení ubytování pro ukrajinské uprchlíky podmíněna zajištěním odpovídajícího ubytování v rámci regionu, což bylo Ministerstvem vnitra přislíbeno. Až následně by provozně-účelové zařízení v Harrachově bylo uvolněno pro jeho původní účely. Jelikož příslib Ministerstva vnitra, že bude pro ukrajinské uprchlíky zajištěno odpovídající náhradní ubytování v rámci regionu, nebyl prozatím naplněn, pracují zaměstnanci Kanceláře Poslanecké sněmovny na zajištění náhradního ubytování vlastními silami. Naši harrachovští kolegové jsou velmi aktivní v pomoci ukrajinským uprchlíkům a sami se iniciativně snaží hledat nové ubytování v Harrachově a blízkém okolí pro maminky s dětmi, které tam chodí do školy,“ zmínila dále kancelář.

„Poslanecká sněmovna tedy intenzivně jedná o zajištění jejich ubytování v regionu, ve kterém nyní žijí, ideálně přímo v Harrachově, podle toho, jak zněla původní dohoda Kanceláře Poslanecké sněmovny s Ministerstvem vnitra. Do té doby zůstává provozně-účelové zařízení v Harrachově vyčleněno pro humanitární účely. Nutno však podotknout, že koordinátorem pomoci pro ukrajinské uprchlíky je právě Ministerstvo vnitra, respektive Krajské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny (KACPU), nikoliv Kancelář Poslanecké sněmovny a její zaměstnanci. Skutečnost, že Kancelář Poslanecké sněmovny je nadále připravena poskytovat humanitární pomoc ukrajinským uprchlíkům, nejde nikterak zpochybňovat a proti veškerým nepravdivým informacím se silně ohrazujeme. Nadále rovněž poskytujeme druhé sněmovní středisko v Lipnici nad Sázavou, které je v současné době obsazeno pouze ze tří čtvrtin,“ končí stanovisko.

Stanovisko Kanceláře Poslanecké sněmovny sdílela na svém twitterovém profilu následně i předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Je to pro mě tak obrovské zklamání. Takže paní z Ukrajiny stejně vystěhujete. Doufám, že si zaměstnanci PS užijí benefitů, jak o tom v reportáži hovořil p. Plíšek. Že se nestydíte,“ ozvalo se následně v diskusi.

„To nebyla snaha o senzaci, ale pouhé konstatování faktu, že jste vykopla uprchlíky, aby papalášové mohli kalit. A je úplně jedno, zda by to bylo o vesnici vedle nebo o kraj. Jde o princip,“ píše další uživatel twitteru. Kritiky je ve vlákně opravdu hojně, a to přesto, že twitter bývá spíše místem, kde lidé vyjadřují své sympatie s vládními politiky.

„I z vašeho tweetu je jasné, že je chcete dostat pryč, kvůli dovoleným poslanců a jiných zaměstnanců, oni chudáci nemají na standardní dovolenou... Doufám, že jim upletete alespoň svetry na cestu,“ konstatuje další uživatel.

„TV Nova není zrovna etalon žurnalistiky. Ale co přesně bylo v reportáži zavádějící? Chcete je vystěhovat? Chcete. Novináři odvedli svou práci skvěle. Zklamala jste vy,“ konstatuje další diskutér.

„Chcete vystěhovat matky s dětmi do nového bydlení, bůhví kde v kraji, v bůhví jaké kvalitě – to všechno těsně před Vánoci. Není k tomu žádný důvod – všichni tito uprchlíci mají ubytování zajištěné a poslanci snad mají dost peněz na to, aby si jednou zaplatili dovolenou ze svého,“ konstatuje další diskutér.

„Když je kapacita využita pouze z malé části, tak proč tam nemůžou zůstat Ukrajinci i během pobytu poslanců. To se Ukrajinců štítíte?“ ptá se i další diskutující.

„To bylo keců o solidaritě. Jste pokrytecká špína. Fuj,“ rozhorlil se i další pisatel.

„Děkuji za potvrzení správnosti informací. Jakmile dojde k odstěhování rodin uprchlíků, omezíte v dnešní době, kdy je očekávána další uprchlická vlna, ubytovací kapacity pro uprchlíky. To vše kvůli vaší lyžovačce. HANBA!“ píše další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A co tak to udělat trochu jinak??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVitek106 , 07.12.2022 13:19:50
Co tak ty Ukrajinky poslat zpět tam odkud přišly (protože boje na Ukrajině se odehrávají ve východních částech a v západních nebýt sdělovacích prostředků o válce ani nevědí) a místo nich tam raději nastěhovat naše maminky s dětmi, které často nemají také kam jít a jsou také bez domova i bez práce a to co stát investuje do Ukrajinek, raději investovat do těch našich a co se týče rekreace posranců a sernátorů, tak ti se stejně rekreují v obou vládních kravínech za naše obrovské peníze, tak není důvod proč jim ještě platit další ulejvárnu a pokud se chtějí mermomocí rekreovat, tak ať si to zaplatí ze svého, mají na to z našich daní, dost velké platy ?!?!?!?!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…