Hasiči už jedou, řekl Zeman. Jmenoval premiéra a ten zažertoval o Rathovi

25.06.2013 15:41

Prezident Miloš Zeman pověřil sestavením nové vlády ekonoma a bývalého ministra Jiřího Rusnoka. Místo očekávaného pověření sestavením vlády jej rovnou jmenoval premiérem. Rusnok ujistil, že ministry si vybere do čtrnácti dnů. Prezident Zeman uvedl, že Rusnok a jeho lidé politickou krizi nezpůsobili, ale pokusí se ji překonat.

Hasiči už jedou, řekl Zeman. Jmenoval premiéra a ten zažertoval o Rathovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Všichni očekávali tiskovou konferenci, na které by se prezident vyjádřil k vládní krizi. Proto byli velmi překvapeni, když se před jejich očima začal odehrávat ceremoniál oficiálního jmenování předsedy vlády.

Rusnok byl překvapivě rovnou jmenován premiérem a podepsal jmenovací dekret. Doposud se držela tradice, že vybraný politik byl nejprve pověřován jednáním o sestavení vlády. Nyní však premiér Rusnok rovnou složil slib.

„Povedete vládu ve velmi nelehkých dobách. Jedním z hlavních úkolů vaší vlády bude příprava státního rozpočtu, a protože neznám lepšího ministra financí, než jste byl vy, jste podle mě nejlepší volbou,“ řekl Zeman Rusnokovi. „Udělám vše, co budu schopen, abych důvěru vás i občanů České republiky nezklamal," odpověděl pověřený premiér.

Následovala improvizovaná tisková konference, kde se prezident Miloš Zeman zamyslel nad současnou politickou scénou a připomněl, že již před prezidentskou volbou tvrdil, že tehdejší Nečasova vláda má skončit.

Pokud by prý neudělal nic, mohl Nečasův kabinet v demisi a bez mandátu vládnout až do květnových voleb, což by bylo ostudné řešení. Druhou variantou byla „Nečasova vláda bez Nečase“, tedy až na premiéra stejná jako dosud. Zeman je ale prý přesvědčen, že toto by si voliči rozhodně nepřáli.

„Podnikl jsem tedy pokus sestavit vládu odborníků,“ vysvětloval dále prezident.

Podle něj je to jediná cesta, jak dovést zemi k předčasným  volbám. Jinak by to bylo beznadějné čekání, protože pravice by nebyla ochotná k nim přispět. Zeman předpokládá, že Rusnokova vláda bude vládnout zhruba do konce září, a proto jejím hlavním úkolem bude sestavení rozpočtu.

Vládnout mohou

„Bude zároveň garancí, že se načaté vyšetřování politických skandálů dotáhne až do konce a nebude žádný politický tlak na jeho zastavení,“ věří prezident.

Pokud se prý politici ani teď nedokážou na předčasných volbách shodnout, bude Rusnokova vláda jednoduše vládnout až do řádných voleb.

„Země potřebuje velmi rychle obnovit všechny struktury vládnutí, musí tam být lidé, kteří dokáží plnit své role,“ vzal si slovo premiér Rusnok. Pak ujistil, že je připraven sestavit vládu z lidí, kteří se budou moci svých funkcí okamžitě ujmout.

Vláda by podle Rusnoka měla být sestavena a jmenována do čtrnácti dnů. Rozhodně prý chystá přípravu rozpočtu a další kroky, které nesnesou odkladu. Prezident dodal, že nehodlá nijak zasahovat do personálního složení vlády.

Prezident byl tázán, co udělá s tím, že pravice má 101 poslanců pro vládu „Je zajímavé, že včera mi paní vicepremiérka Peake tvrdila, že jejich osm poslanců tento dokument nepodepíše,“ poznamenal k tomu prezident.

Proces výběru však již podle něj byl rozjetý, takže nebylo možné jej zastavit. Ujistil ale, že na tuto skutečnost bere zřetel, a pokud Rusnokova vláda nedostane důvěru, bude zvažovat jmenování vlády v čele s Němcovou.

Hasiči už jedou, uklidňoval Zeman

„Každá vláda je důvěryhodná nebo nedůvěryhodná podle toho, jaké má osobnosti a jaký má program. Tato vláda politickou krizi nezavinila. Je to jakýsi sbor dobrovolných hasičů, který přijíždí hasit něco, co zapálil někdo jiný,“ přirovnal prezident.

Rusnok následně po novinářském dotazu uvažoval o počtu poslanců, které by vláda mohla na svou stranu získat, a při té příležitosti uvedl, že ve sněmovně je jich celkem 200. „Vlastně 198, protože dva sedí ve vězení,“ zavtipkoval na účet  Romana Pekárka a Davida Ratha.

Zeman uvedl, že bude u všech členů vlády respektovat Rusnokovu personální volbu, a to i v případě, že by chtěl do vlády některé jeho spolupracovníky z Hradu. Spekulovalo se například o šéfovi zahraničního odboru Hynku Kmoníčkovi.

Rusnok uvedl, že doposud nemá obsazený žádný ministerský post. Nevyloučil, že by se ve vládě mohl objevit i nějaký současný poslanec, ale nevidí to příliš pravděpodobně. Sněmovna podle něj musí zvážit, jestli je tu od toho, aby dělala politiku a plané komentáře, nebo také pracovala ve prospěch občanů.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…