Hasiči zasahovali při čarodějnicích u deseti požárů

01.05.2022 6:20

Hasiči v sobotu večer do 22:00 zasahovali v Česku u deseti požárů v přírodě, které zřejmě souvisely s pálením čarodějnic. Počet nevybočuje z normálu, uvedli na twitteru. Po celé republice mají hasiči nahlášeno téměř 8000 ohňů, které souvisí s tradicí pálení čarodějnic v poslední dubnový večer. Asi na 120 z nich dohlížejí dobrovolní hasiči.

Hasiči zasahovali při čarodějnicích u deseti požárů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hasič

"Ve 22:00 jsme řešili deset probíhajících požárů v přírodním prostředí. Předpokládáme tedy, že tyto požáry souvisejí s oslavami. Toto číslo ale nijak významně nevybočuje proti normálu," uvedli hasiči na twitteru.

Hasiči každoročně upozorňují, že by lidé během filipojakubské noci měli dávat pozor, aby zbytečně nevznikl požár. Každoročně musejí vyjíždět vícekrát, než je obvyklé v jiné dny. Po dvou letech covidových restrikcí se letos vrátilo pálení čarodějnic i na veřejná prostranství.

Hasiči mají při pálení čarodějnic každoročně více práce. Před rokem vyjížděli v celé republice k 91 požárům, což bylo proti předchozí filipojakubské noci o 20 víc. Dlouhodobý průměr je zhruba 50 požárů. Za uplynulých deset let zaznamenali hasiči nejvíce požárů poslední dubnový den v roce 2012, a to 154. Následovaly 30. duben 2018 a 2016 se 136 a 120 požáry.

Plánované rozdělávání ohně měli lidé či pořadatelé akcí nahlásit hasičům prostřednictvím aplikace https://paleni.izscr.cz, a tím mimo jiné zamezit jejich zbytečnému výjezdu k domnělým požárům.

Podle dávné tradice se noci z 30. dubna na 1. května připisuje magická moc. Svátek se původně slavil zřejmě o úplňku, který byl nejblíže dnu přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Do dnešní doby se většinou uchovalo jen rozdělávání ohňů, při kterých se hoduje či zpívá. Někde se navíc pálí figurína čarodějnice či košťata, oblíbené bývá opékání špekáčků, soutěže o nejlepší masku, klání v čarodějnických dovednostech nebo slet čarodějnic. Na stejné datum připadá keltský svátek jara Beltine, v severní Evropě se poslední dubnová noc nazývá Valpuržina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …