Havel byl nejlepší, říká pětina voličů Zemana

16.11.2020 12:24

Společnost STEM/MARK uveřejnila průzkum, v němž se zajímala o to, jak Češi, Moravané a Slezané hodnotí tři dosavadní české prezidenty - Václava Havla, Václava Klause a Miloše Zemana. Podívejte se sami.

Havel byl nejlepší, říká pětina voličů Zemana
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na setkání s prezidentem Zemanem si vzali někteří lidé placky s podobiznou Václava Havla

Lidé se i 9 let po skonu Václava Havla domnívají, že byl nejlepším prezidentem v moderních dějinách tohoto státu. U starších lidí hrával sice prim stávající prezident Miloš Zeman, ale v koronavirové krizi prvenství u těchto svých spoluobčanů ztratil.

Anketa

Je nezávislost ČT ohrožena Lipovskou, Xaverem a Matochou?

6%
94%
hlasovalo: 21348 lidí

Na tom, že nejlepším prezidentem po roce 1989 byl Václav Havel se shodne nadpoloviční většina dotázaných. Po Havlovi je druhým nejlépe hodnoceným Václav Klaus a Miloš Zeman je poslední.

Ve věkové skupině 18 až 44 let si 72 procent dotázaných myslí, že Václav Havel byl naším nejlepším prezidentem. Alespoň z trojice pánů, která se nabízí. Ve stejné věkové skupině mají Václav Klaus a Miloš Zeman 8 a 7 procent. Ostatní si nedokázali vybrat.

I ve věkové skupině 45 až 59 let je Havel nejlépe hodnoceným prezidentem. Za nejlepší hlavu státu ho považuje 57 procent dotázaných. Pětina voličů, čili 20 procent z této věkové skupiny, považuje za nejlepšího prezidenta Václava Klause a jen 14 procent tak vnímá Miloše Zemana.

Ve věkové skupině od 60ti let v minulosti býval nejoblíbenějším prezidentem Zeman. Dnes ho tak vidí jen 37 procent lidí. Havel je neoblíbenějším prezidentem pro 31 procent a jen 14 procent z této skupiny voličů vnímá jako nejlepšího prezidenta Václava Klause.

„Václav Havel je nejlepším prezidentem pro pětinu voličů Miloše Zemana,“ uvedla k tomu agentura.

Václav Havel hraje prim také u lidí s různým stupněm vzdělání.

U občanů bez maturity je Václav Havel nejlepším prezidentem pro 49 procent lidí. Zeman je v této skupině nejlepším prezidentem pro 22 procent lidí a Václav Klaus pro 14 procent.

I ve skupině lidí s maturitou dominuje Václav Havel s 62 procenty. Zeman tady má podporu 15 procent lidí a Klaus 10 procent.

U vysokoškoláků si Havla cení 69 procent dotázaných, 17 procent má za nejlepšího prezidenta Václava Klause a jen 5 procent tak vnímá Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…