Havla Češi milují, Klaus je podivín, Zeman slouží Moskvě. Velmi důležitá analýza z USA, která zmiňuje i Andreje Babiše

05.05.2015 14:45

Česká republika si podle novináře Benjamina Cunnighama zakládá na své pověsti solidního a občas poněkud nudného středoevropského státu, jenž představuje jakousi českou verzi Švýcarska. Na Pražském hradě však prý po pádu komunistického režimu vládnou svérázní prezidenti, kteří na sebe dokážou přitáhnout pozornost celého světa.

Havla Češi milují, Klaus je podivín, Zeman slouží Moskvě. Velmi důležitá analýza z USA, která zmiňuje i Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel se Zdeňkem Bakalou

Cunningham s notnou dávkou ironie konstatuje, že Češi nemají nejmenší touhu emigrovat do zahraničí, protože mají tak snadný přístup k levnému pivu. Osobnosti Václava Havla, Václava Klause a nyní Miloše Zemana dle irského novináře malou českou kotlinu převyšují. „Miloš Zeman se třeba jako téměř jediný politický vůdce z evropského kontinentu vypraví do Moskvy, kde za čtyři dny proběhnou pompézní oslavy 70. výročí od skončení druhé světové války. Ostatní raději zůstali doma, protože považovali za nevhodné stát po boku Vladimira Putina, jehož Rusko pokračuje v agresi na Ukrajině,“ píše Cunningham s tím, že Zeman se coby bývalý komunista se svými sympatiemi k Moskvě ani netají a na oslavy přesto zavítá.

„Vydat se doslova i obrazně směrem, který je nepřípustný pro vládu, sousedy i spojence však není pro Zemana nic nového a ostatně ani pro jeho předchůdce. Řetězec podivínů na Pražském hradě započal disident, literát a rockový fanoušek Václav Havel. Dnes je ve svém národě považován za ikonu, ale za jeho života tomu tak nebylo. Jeho nekompromisní postoj vůči komunismu byl totiž pro mnoho Čechů nepříjemný, protože jim připomínal jejich mnohdy nehrdinské postoje v dobách komunismu,“ vysvětluje Cunningham. Opakem Havla je dle irského novináře jeho následovník Václav Klaus, který je považován za liberálního ekonoma, ale v před listopadem spolupracoval s komunistickým režimem. „Klaus je velkým příznivcem Margaret Thatcherové, což mu získalo podporu amerických think-tanků. Pro své postoje však o přízeň přišel a americký Cato Institute s ním přerušil spolupráci,“ uvádí Cunningham.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Cunningham rovněž připomíná, že Klaus s oblibou provokoval mezinárodní veřejnost. „Zejména se mu to „povedlo“, když kdysi přirovnával Evropskou unii k Sovětskému svazu a nazýval globální oteplování náboženstvím, a nikoli vědou. V 90. letech se zasadil o to, že se jeho země stala součástí globální ekonomiky. Zaplatila za to ovšem strašlivou cenu. Jeho kuponová privatizace způsobila, že nejprestižnější státní podniky skončily v rukách zlodějů a podvodníků,“ kritizuje Cunningham a tvrdí, že Česká republika patří k nejvíce zkorumpovaným zemím v regionu. Dále druhému českému prezidentu vyčítá, že se údajně přes nesouhlas obyvatel domluvil se slovenskými nacionalisty na rozpadu bývalého Československa.

„Pojďme ale zpět k současnému prezidentu Miloši Zemanovi, jehož nezřízená chuť k popíjení je známá po celé zemi. Ten má za sebou coby prezident celou řadu výstřelků. Jeho prezidentská kampaň byla částečně financována ruským Lukoilem. Před několika měsíci zaskočil posluchače rozhlasového pořadu, když použil velmi vulgární výraz na adresu ruské opoziční skupiny Pussy Riot. Vzhledem k tomu, že navíc vyzýval k ukončení sankcí, není vlastně vůbec překvapující, že pojede do Moskvy. Vedle Roberta Fica a Alexise Tsiprase bude jediným vrcholným představitelem státu Evropské unie,“ informuje Cunningham, který ve svém článku zejména Klausovi a Zemanovi nic nedaruje. Oba dle jeho názoru pohrdají pražskými elitami a jsou plní zášti. „Klaus se vždy stavěl nepřátelsky vůči Havlovi a Zeman zase vůči premiéru Sobotkovi, kterého obviňoval ze svého neúspěchu při prezidentské kandidatuře před 10 lety,“ píše irský novinář.

Cunningham dále připomíná údajně kontroverzní návštěvu Zemana v Číně a jeho rozmíšku s americkým velvyslancem Andrewem Shapirem, kterému vzkázal, že má dveře na Pražský hrad uzavřené. „Uprostřed nejhorších bojů na Ukrajině pak dokonce Zeman přijal pozvání na mezinárodní konferenci pořádanou vlivným ruským oligarchou a Putinovým spojencem Vladimirem Jakuninem,“ vypočítává Cunningham další z domnělých hříchů současného českého prezidenta. Podle jeho názoru je těžké představit si, že by Zeman pokračoval i v druhém prezidentském období. „Pražské elity už proto mají plné ruce práce, aby dokázaly již s předstihem vygenerovat úspěšného kandidáta. Mohl by jím být i miliardář, mediální magnát a současný ministr financí Andrej Babiš, který je nejpopulárnějším politikem i přes svoji údajnou minulost v StB. Na Hradě by tak mohla po Havlovi, Klausovi a Zemanovi usednout další velmi svébytná osobnost,“ uzavírá Cunningham.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…