Havlíček vzkazuje podnikatelům: Rozumím vaší frustraci. Ale nenecháme se vydírat

30.01.2021 16:21

Ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu před pár dny volal po otevření skiareálů. Za dodržení přísných hygienických podmínek. O pár dní později vláda namísto rozvolňování sáhla k dalšímu zpřísnění restrikcí. Teď Havlíček prohlašuje, že další zpřísnění opatření už by nepřineslo efekt. Vláda proto, podle něj, momentálně nechce dál zpřísňovat opatření.

Havlíček vzkazuje podnikatelům: Rozumím vaší frustraci. Ale nenecháme se vydírat
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Vicepremiér Karel Havlíček v rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že vláda už nebude zpřísňovat protikoronavirová nařízení.

„Nezpřísňovali jsme zásadním způsobem. Spíš chceme být důslednější v tom, aby se nastavená pravidla dodržovala. Je pravda, že ještě začátkem týdne jsme se domnívali, že vydrží trend poklesu počtu infikovaných a dobrého skóre. Nicméně v pondělí, v úterý a ve středu bylo vidět, že čísla víceméně stagnují. Měli jsme obavu dále cokoli činit třeba u skiareálů, protože by mohla nastat situace, že bychom za dva týdny opět museli zavírat. Další zpřísnění by teď nepřineslo efekt,“ poznamenal Havlíček.

CELÝ TEXT ZDE

Vicepremiér prý má pochopení pro podnikatele, kteří ekonomicky krvácejí, ale vláda se shodla, že prioritou pro ni musí být ochrana zdraví obyvatel. Ač rozumí frustraci podnikatelů, podle Havlíčka se vláda nemůže nechat vydírat a musí postavit zdraví na první místo.

I když se prý vláda současně musí podnikatelům trvale omlouvat za to, jak velkou čáru přes rozpočet jim udělala.

S rozvolňováním však podle jeho názoru počítat nelze. Ne ve chvíli, kdy za pátek přibylo přes 8 tisíc nově nakažených, v nemocnicích leží 5800 pacientů s covidem a více než 16.200 lidí zemřelo.

Havlíček si byl podle svých vlastních slov vědom požadavku komunistů na otevření škol i sjezdovek, ale vláda prý nemůže riskovat zdraví lidí. V této situaci podle něj nelze vyloučit, že nouzový stav bude dál pokračovat.

Anketa

Měl by Milan Hnilička odejít z čela Národní sportovní agentury?

76%
24%
hlasovalo: 5406 lidí

„Jen věřím, že všechny strany v parlamentu jsou natolik rozumné, že si nevezmou lidi jako rukojmí a že nebudou nouzový stav brát jako handl. Můžeme handlovat v rámci jiných zákonů, to je v pořádku. Neměli bychom to posouvat do roviny, kdy bychom ohrožovali zdraví obyvatel. Nouzový stav je něco, co si nikdo z nás nepřeje, ale když nebude, budeme mít velký problém,“ konstatoval Havlíček.

V tuto chvíli je podle něj zjevné, že s koronavirem si neví rady celý svět.

„Je zcela zjevné, že Evropa i svět si s covidem nevědí rady. Světlem na konci tunelu je to, že se proočkujeme. Další vlna otevírání přijde v momentě, kdy snížíme počty lidí v nemocnicích. V optimistickém scénáři mohou klesat o 300 až 400 lidí denně a člověk si může dopočítat, kdy bychom se na tu hranici mohli dostat ze současných šesti tisíc. Ale to je jen ono kdyby,“ prohlásil Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …