Havlík k amnestii: Pane premiére, přestaňte si hrát na slepou bábu

20.03.2013 15:37

„Způsob kontrasignace, který premiér zvolil, je nejen nestandardní, ale pravděpodobně i nezákonný,“ píše k amnestii ve svém komentáři Petr Havlík, předseda strany Občané.cz. Rozsah abolice je podle něho v civilizovaných zemích nevídaný a v důsledku poškodil tisíce lidí a vedl k miliardovým škodám.

Havlík k amnestii: Pane premiére, přestaňte si hrát na slepou bábu
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík

A připomíná fakta: Novoroční amnestie prezidenta Klause se vztahovala celkem na 50 184 lidí. Pokud jde o část nejdiskutovanější, tj. o zastavení probíhajících trestních kauz, těch bylo zastaveno 3 120. Havlík upozorňuje, že tento druhý článek amnestie vedl ke škodám pohybujícím se v miliardách korun. A poškodil tisíce lidí.

Nečas se možná dopustil trestného činu

Skutečnost, že premiér Nečas, který amnestii kontrasignoval, aniž získal souhlas vlády, pokládá přinejmenším za nestandardní. A podezření kritiků utvrdil sám premiér svými reakcemi. „Nuže, pane Nečasi, je nejvyšší čas, abyste si s daňovými poplatníky přestal hrát na slepou bábu a vyložil karty na stůl,“ vyzývá Havlík.

V komentáři pokládá premiér u Nečasovi osmnáct otázek, které se týkají přípravy, průběhu i důsledky amnestie. Nemalá část z nich se vztahují k personálním záležitostem, zejména k tomu, kdo amnestii připravoval a s kým ji konzultoval. Havlík soudí, že rozsah abolice podle čl. II rozhodnutí o amnestii nemá v civilizovaných zemích obdoby, a nevylučuje, že se mohl dopustit trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby či maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. „Vyvodíte ze svého postupu osobní odpovědnost?“ ptá se Havlík. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …