Havlova popularita: V listopadu 89 bída, pak skok

20.12.2011 15:17

Agentura Factum Invenio zveřejnila 22 let starý průzkum, který se ptal, koho by po 17. listopadu chtěli za prezidenta. A Havel se nejprve příliš velké popularitě netěšil.

Havlova popularita: V listopadu 89 bída, pak skok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel: Devátý prezident Československa, první prezident České republiky

V pondělí 20. listopadu 1989 se skupina výzkumníků z tehdejšího ÚVVM rozhodla provést první reprezentativní průzkum veřejného mínění bez schválení stranou a vládou. Do konce roku pak proběhly ještě další tři vlny.

Nejdřív nedůvěra, pak náhlá změna

Je patrné, že Havlova popularita nebyla zpočátku nijak zvlášť velká. Až do počátku prosince byl dokonce častěji řazen mezi nejméně důvěryhodné politiky než mezi ty, jimž lidé věří nejvíce. Byl vedle představitelů starého vedení KSČ jediným, o němž se větší část lidí (více než 10 %) vyslovila s nedůvěrou. Názory na jeho osobu se však, jak je vidět, prudce měnily.

V prvním týdnu po 17. listopadu se ještě značná část občanů neuměla pro žádného politika rozhodnout (37 % lidí nevědělo), později už se vyjadřovali téměř všichni. Žádná z politických osobností ovšem nebyla koncem prosince natolik populární, aby mohla konkurovat Václavu Havlovi při prezidentských volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…