Heger chce omezit uplácení lékařů. Diskriminace, křičí farmaceutické firmy

12.04.2012 23:02

Zatnout tipec farmaceutickým firmám, které korumpují lékaře, se rozhodl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Z praxe chce odstranit snahy dealerů přimět pomocí nejrůznějších výhod lékaře k předepisování jejich léků. Podle zástupců lékařů je takovéto omezení činnosti dealerů potřeba, ale bude pravděpodobně obtížně kontrolovatelné. Farmaceutické firmy se navíc bouří, že jde o diskriminaci.

Heger chce omezit uplácení lékařů. Diskriminace, křičí farmaceutické firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Podle Hegerova návrhu lékař či lékárník nesmí pacientovi doporučit lék, pokud by tak činil v důsledku reklamního lobbingu. Kromě toho podle Hegerova náměstka Martina Plíška novela také zakazuje dealerům navštěvovat lékaře v ordinační době a zároveň omezuje jejich hrazení nákladů nejrůznějších farmaceutických kongresů. Ty dosud připomínaly spíše luxusní dovolené. „Uznatelné náklady jsou pouze výdaje na ubytování, dopravu, stravu a registrační poplatek,“ uvedl dále Plíšek pro server Týden.cz.

Za nedodržení zákona hrozí pokuta ve výši 15 milionů nejen firmám, ale i lékařům a lékárníkům, kterým se prokáže, že se nechali zkorumpovat.

Sdružení praktických lékařů chystanou změnu pravidel vítá, ačkoliv pochybuje o jejich vymahatelnosti. „Bude to i jisté vodítko pro lékaře, jak v kontaktu s reprezentanty farmaceutických firem postupovat, protože mnohdy je skutečně velmi obtížné dostat je z ordinace,“ uvedl předseda sdružení Václav Šmatlák. „Je otázkou, do jaké míry to bude vymahatelné, protože to lze obtížně kontrolovat,“ dodal.

Diskriminace, křičí farmaceutické firmy

Zástupci farmaceutických firem novelu považují za zbytečnou a místy i diskriminační. „Chystaný zákon spíš kopíruje to, co už dávno dodržujeme. Například jasná pravidla, jak mají vypadat kongresy,“ uvedl šéf České asociace farmaceutických firem Emil Zörner. Část o omezení návštěv dealerů v ordinační době považuje za nedomyšlený a diskriminační.

„Takové omezení se nedá udělat jednou větou v zákoně. Je tam plno právních aspektů, které vůbec nejsou ošetřeny. Například proč do ordinací nesmí jen reprezentanti léků, zatímco zástupci doplňků stravy či zdravotních prostředků to mají dále povoleno. Je to diskriminační,“ dodal Zörner. „Na Slovensku tohle také zavedli a ten zákon se ukázal zcela neúčinný."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…