Heger kuje plán na neprůhledné firmy. Prý už se opravdu zlobí

24.04.2011 18:49

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) spolu s právníky kuje plán, jak zabránit, aby tajemné firmy dál dostávaly obří zakázky. Informuje o tom server Aktuálně.cz. Podle serveru je totiž běžné, že v současné soutěže o stamilionové zakázky vyhrávají společnosti, které mají akcie na majitele a tak není jasné, kdo je vlastní.

Heger kuje plán na neprůhledné firmy. Prý už se opravdu zlobí

Příkladem za všechny je podle serveru zakázka za 440 milionů korun pro pražský IKEM. Zde v tendru na generálního dodavatele pro veškerý materiál používaný pro transplantace, kardiologické a cévní operace získala neznámá kladenská společnost Kardio Port. Firma, která se podle Aktuálně.cz nikdy zdravotnictví nevěnovala a navíc je v dodávkách pouhým prostředníkem.

Nemocnice šetří ze svého, ze státního ne

"Heger ale teď bouchl do stolu. S ministerstvem pro místní rozvoj začne jeho tým jednat, jak by bylo možné zamezit podezřelým firmám, aby se k obřím zakázkám dostávaly," píše server. „Možnost omezit firmy, které mají akcie na doručitele, by napomohlo kontrole veřejných finančních prostředků. Aby ale opatření nemohlo být napadeno jako diskriminační, je třeba, aby se jednalo o neprůstřelnou právní úpravu," uvedl v té souvislosti ředitel kabinetu ministra Jan Růžička.

Podle Hegerova poradce Pavla Vepřeka může změna plánovaná ministerstvem snížit počet podezřelých zakázek. Myslí si totiž, že nemocnice se často snaží ušetřit pouze v případech, kdy nakupují přístroje z peněz, které musely ušetřit. "To jde veškerá štědrost stranou. Snahou ministerstva je však velkorysost manažerů, která je v celé společnosti běžná, co nejvíce snížit, tak aby byl výběr firem co nejvýhodnější," dodal Vepřek pro server.

Stihne to Heger?

Vedle zprůhlednění zakázek chce prý ministr v polovině roku spustit veřejně dostupný portál, ve kterém budou muset nemocnice zveřejnit nejen seznam oslovených firem, ale i smlouvy s dodavateli nebo návrh zadávací dokumentace.

Otázkou ovšem je, zda Heger avizované změny stihne prosadit. Jak ParlamentníListy.cz už informovaly, v rozhovoru pro deník MF Dnes naznačil premiér Petr Nečas (ODS), že není s Hegerovou prací spokojený a nevyloučil tak, že do června jej odvolá z vlády.

Psali jsme:
Heger u Jílkové: Půjdu po korupci, i kdyby mi to zlomilo vaz
Nečas připustil výměnu Hegera. Kalouska to rozčílilo

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…