Hejtman Bubeníček: Na příchod emigrantů není Ústecký kraj připraven

29.01.2015 12:44

O prolomení těžebních limitu, o problémech s přistěhovalci či o narůstajícím teroristickém násilí. Nejen o těchto tématech jsme hovořili s Oldřichem Bubeníčkem (KSČM). V souvislosti s 15. výročí založení krajské samosprávy okomentoval také současné uspořádání a pravomoci krajů a prozradil nám své plány pro letošní rok. A nejen to...

Hejtman Bubeníček: Na příchod emigrantů není Ústecký kraj připraven
Foto: ČT
Popisek: Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček

Pane hejtmane, jak byste ve stručnosti hodnotil uplynulý rok?

Rok 2014 přinesl hned několik významných událostí pro náš kraj. Do průmyslové zóny Triangle přišly další investoři, to jsou desítky nových pracovních míst. A začali jsme pracovat na vybudování zázemí pro zaměstnance, zaměstnavatele i jejich dodavatele takzvané Triangle City.  Spolu s Univerzitou J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a společností Krajská zdravotní jsme podepsali memorandum o spolupráci, abychom společnými silami přivedli do našeho kraje více lékařů. A podařilo se nám například získat pořadatelství dalšího ročníku her zimní olympiády dětí a mládeže, které se uskuteční příští rok.

A jaké jsou Vaše hlavní plány pro ten letošní?

I nadále chceme pracovat na věcech, které jsme vloni úspěšně odstartovali, ať už tedy Triangle City, práce na vstřícných podmínkách pro lékaře nebo vytváření nových pracovních míst v rámci Paktu zaměstnanosti. Letošní rok je pro nás výjimečný i tím, že slavíme 15. výročí vzniku krajů a pro obyvatele máme připravenou řadu akcí, abychom mohli toto výročí oslavit společně.

Bezpochyby hlavní prioritou kraje v oblasti dopravy je dostavba dálnice D8 spojující Českou republiku s Německem. Jednal jste o tom již s novým ministrem? A jste optimista? Jaký termín je podle Vás reálný?

Ministr dopravy Dan Ťok navštívil Ústecký kraj před pár dny, aby vedení kraje seznámil s aktuálním termínem dostavby této významné dopravní tepny. Dálnice D8 přes České středohoří by měla být podle jeho slov uvedena do provozu do konce roku 2016. Pokud se nám opravdu podaří do konce příštího roku zprovoznit poslední úsek dálnice, tak to bude výborné. Věřím, že tak, jak bylo garantováno, se to opravdu podaří,

Prvního ledna uplynulo patnáct let od vzniku krajů. Jste Vy sám zastáncem jejich vzniku? Proč?

Myslím, že je nutné, aby existoval mezičlánek mezi obcemi a státem. Stávající rozdělení kraj je ale podle mého názoru příliš roztříštěné.



Jste nyní spokojen s rozsahem pravomocí, které jako kraj máte nebo byste uvítal jejich posílení? A pokud ano, v jakém směru?

Letos poprvé půjdou dotace od státu na opravy silnic II. a III. tříd. Nemalé finance, které půjdou na obměnu dopravních sítí, takto rozsáhlé rekonstrukce bychom si z krajského rozpočtu nemohli dovolit.

Ptala jsem se i proto, že ministr financí by chtěl nejen zrevidovat kompetence krajů, ale slibuje také, že by měly stoupnout příjmy krajů z daní zpět na úroveň před rokem 2011. Co Vy na to? Máte představu, co byste s penězi navíc udělali?

Je potřeba si uvědomit, že krajský rozpočet je takzvaně průtokový. Já osobně bych tedy přivítal více peněz pro vlastní demokratické hospodaření kraje.a

V kraji se nachází řada vyloučených lokalit. Oproti dosavadní praxi, přebrali od nového roku kraje od Ministerstva práce a sociálních věcí pravomoc přerozdělovat prostředky na sociální služby ze státního rozpočtu. Vítáte tuto změnu? Pomůže podle Vás v řešení problematiky s vyloučenými lokalitami?  A prozradíte nám, kolik jste na proplácení dotací vyčlenili z rozpočtu?

Pravomoc přerozdělovat prostředky na sociální služby velmi vítám. Máme teď možnost být blíž, mít větší přehled a kontrolu, kterou by stát nemohl takto detailně a v místě obsáhnout. I to je jeden z kroků, jak pracovat s obyvateli těchto lokalit.



Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) plánuje prolomení limitů pro těžbu uhlí, které by se však bezprostředně nedotklo severočeských obcí Horní Jiřetín a Černice. Ministerstvo připravilo pro vládu dvě varianty postupu, podle kterých by se těžba rozšířila, přičemž obce, které měly podle dosavadních plánů při prolomení limitů zaniknout, zůstanou stát. Je pro Vás tato varianta přijatelná nebo byste preferoval jiné řešení? 

Preferujeme variantu prolomení limitů v oblasti velkolomu Bílina, kde jsou prostory pro těžbu neobydlené. Pokud by mělo dojít k dalšímu zásahu i například u Horního Jiřetína musí být lidé, kterých se to týká, náležitě odškodněni. V tuto chvíli musí rozhodnout vláda. Krajské referendum v tomto případě nemá smysl, protože se tato otázka týká jen části obyvatel kraje.

S ústeckým krajem jsou úzce spjaty problémy s nepřizpůsobivými a o nichž jsme spolu již hovořili. Problémy s uprchlíky ale celkově gradují v celé Evropě. Máte Vy osobně strach o naši budoucnost?

Jsme sousedy Spolkové republiky Německo, kde počet emigrantů z východních částí Evropy stoupá. Výrazně by se nás další příchod velkého počtu emigrantů dotkl. Ústecký kraj v tuto chvíli není na příchod těchto emigrantů připraven. V Ústeckém kraji kdysi jeden uprchlický tábor byl, stát jej před zhruba osmi lety prodal soukromé osobě.

Co se podle Vás musí stát, aby došlo ke zklidnění situace nebo se alespoň déle nevyhrocovala?

Je dle mého názoru důležité, aby na současné situaci stát pracoval v rámci své vlastní reálné zahraniční politiky.

Podle mnohých je také terorismus jedním z nejzávažnějších problémů 21. století.  Kde vidíte příčiny narůstajícího teroristického násilí? A lze s ním podle Vás vůbec bojovat? Jak?

Evropa nemůže odpor proti současnému světu podporovat. Je důležité, abychom byli připraveni. Měla by být i snaha vyrovnat sociální rozdíly ve světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…