Hejtman Zimola: Tahle vláda už nevládne, ta si jen užívá každého nového dne

12.02.2013 20:03

Jak podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoli (ČSSD) dopadne březnový sjezd strany? Jak vnímá nárůst preferencí komunistů? Nejen s tím, ale i se svým zklamáním nad hysterií, která provázela prezidentské a krajské volby a s názorem na působení Nečasovy vlády, se svěřil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

Hejtman Zimola: Tahle vláda už nevládne, ta si jen užívá každého nového dne
Foto: archiv kraje
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

 

Pane hejtmane, máme za sebou první přímou volbu prezidenta. Jak byste volbu hodnotil? Jste spokojen s výsledkem? A jak nahlížíte na kampaň, která byla v průběhu voleb vedena? 
 
Výsledek první přímé volby prezidenta ČR respektuji jako výsledek demokratických voleb. Spíš mě zarážela hysterie, která volbu hlavy státu provázela. Především na sociálních sítích. Nemám nic proti diskusi doprovázené logickými argumenty. Ať je ta diskuse klidně emotivnější. Volba prezidenta, především pak její druhé kolo, ale zvedla nebývalou vlnu negativních emocí. Sociální sítě byly rázem plné jedinců, kteří se pasovali do role šiřitelů jediné správné volby. Kdo si dovolil vyslovit opačný názor, byl rázem urážen, osočován a snad i považován za člověka, který si nezaslouží volební právo. Pan Hřebejk dokonce hovořil o prasatech. Mrzelo mě, že první přímá volba prezidenta národ nesjednotila, ale rozdělila. 
 
Vítězem se stal levicový kandidát a levice tak po krajských a senátních volbách opět posílila. Co je podle Vás příčinou tohoto vzestupu levice a nárůstu preferencí KSČM? A domníváte se, že se levici podaří uspět i parlamentních volbách a získat tak ústavní většinu? 
 
Myslím, že levici se podařilo posílit i díky čtyřleté vládě ČSSD v krajích, kdy se potvrdilo, že levicoví politici v čele umí regiony rozvíjet. Většina hejtmanů měla předchozí komunální zkušenost, správně se soustředili na sociální oblast, zdravotnictví nebo bezpečnost obyvatel – a navzdory likvidační politice pravicových vlád, Topolánkovy i Nečasovy, nijak dramaticky nezadlužili své regiony. Sportovně musím uznat, že levici k úspěchu dopomohla i asociální politika současné Nečasovy vlády, kdy lidem už konečně spadly z očí poslední klapky. Právě proto jsem přesvědčen, že hlasy pro komunisty byly spíše hlasy protestní, lidí, kteří přestali politikům věřit a nostalgicky zavzpomínali na časy minulé. Je nyní na ČSSD, aby v nejbližších volbách právě tyto hlasy sebrala.
 
V lednu vyvolala opozice již páté hlasování o nedůvěře současnému Kabinetu. Jak se k pokusům o vyvolání předčasných voleb stavíte Vy osobně? Myslíte si, že lze předpokládat, jak bude vláda pokračovat, jak dlouho ještě?
 
Obávám se, že vláda, která svou důvěru staví na přeběhlících a stranách, které ani neprošly volbami, bude dělat vše pro to, aby se u moci udržela do řádného termínu voleb v roce 2014. Jejich heslem je Díky za každé nové ráno! Jak jinak nazvat destruktivní počínání paní Karolíny, která se každým svým dalším prohlášením víc a víc přibližuje legendární ceně Mišo vtipkára. Jak jinak nazvat počínání koalice, která k prosazení zákonů použije jako mouřenína odsouzeného poslance, aby se hned poté od něj štítivě odtáhla! Tahle vláda už nevládne, ta si jen užívá každého nového dne.
 
V souvislosti s přímou volbou prezidenta se ale také opět začíná hovořit i o přímé volbě starostů a hejtmanů, stejně jako o nutnosti změny volebního systému do PS.  Přivítal byste i Vy takovou změnu? A jaký volební systém byste případně preferoval pro parlamentní volby? 
 
Zkušenosti z jiných zemí ukazují, že se není čeho bát. Přímá volba je tvrdá, nekompromisní, ale spravedlivá, kdy opravdu vyhraje ten, který získá nejvíc hlasů. Je s tím ale potřeba doladit posílení všech dalších kompetencí, protože by se mohlo stát, že takto zvolený starosta nebo hejtman je obklíčen jinak orientovaným zastupitelstvem. 
 
 
 
Uzavření krajské koalice s komunisty vyvolalo v kraji protesty, především studentů, kteří nesouhlasili s obsazením postu radní pro školství komunistickou radní Babarovou, která se tak rozhodla na konci ledna rezignovat. Jak na tuto antikampaň nahlížíte? 
 
Jako na kampaň našich politických protivníků, kteří neunesli porážku v krajských volbách. Jako na manipulaci mladými lidmi, kterým byly cíleně podsouvány jen některé teze, názory a požadavky a které oni ve svých horkých (a to opravdu není myšleno zle!) hlavách někdy bezmyšlenkovitě přijímali a šířili dál. Jako na kampaň, která hodně poškodila jednu učitelku a regionální političku, která poškodila i oblíbeného jihočeského hejtmana, což byl zjevně hlavní účel. Znovu opakuji, že z nárůstu preferencí komunistů nemám jako sociální demokrat žádnou radost. Ale z tohoto nárůstu neviním, na rozdíl od povrchních antikomunistů, voliče, ale politiky a to zejména ty současné vládní.
 
Jaké problémy, které jako kraj nemůžete vyřešit, trápí Vaše občany? 
 
Zvyšování daní, asociální vládní reformy a výrazné výkyvy počasí. Poroučet větru a dešti nebo jiným nečasům zkrátka neumíme. 
 
 
V březnu se uskuteční stranický sjezd strany, kde se bude volit i vedení strany. Podle posledních informací je potvrzení současného předsedy jisté, ale spekuluje se o tom, že by se o funkci statutárního místopředsedy mohl vedle pana Haška ucházet i pan Zaorálek? Koho byste jako 1.místopředsedu preferoval Vy osobně? Mnozí se také obávají, že zvolením pana Zaorálka by došlo k rozdělení tandemu Sobotka-Hašek. Jaký na situaci Váš názor? 
 
Stejně jako u psích spřežení bych dva vůdčí psy nepřepřahal. Jsou zkušení, vedou další po cestě necestě a myslím, že si i rozumí. Je ale povzbudivé, když víte, že na rozdíl od jiných vyprázdněných stran může ČSSD v případě potřeby sáhnout do silné smečky a klidně provést plnohodnotnou výměnu. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Katka Synková

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…